Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει το Ξενία Καστοριάς με σκοπό την επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου

Υπεγράφη προχθές (31/08), στα Γραφεία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), η Σύμβαση παραχώρησης του Ξενία της Καστοριάς στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την Υπουργό Λίνα Μενδώνη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Στέφανο Δ. Βλαστό.

Με τη σύμβαση παραχώρησης του Ξενία Καστοριάς, αποδίδεται στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας ένα εμβληματικό κτήριο, σημείο αναφοράς της δεκαετίας του ’60 για την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται και αναδεικνύεται ένα ιστορικό ακίνητο του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, δείγμα σημαντικής αρχιτεκτονικής, ενώ ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Καστοριάς για την αξιοποίησή του.

Η παραχώρηση σηματοδοτεί την αποκατάσταση του Ξενία Καστοριάς, αφού προηγηθεί η εκπόνηση των σχετικών μελετών και η σύνδεσή του με το παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 40 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ το περιθώριο υλοποίησης του σκοπού της σύμβασης είναι πέντε χρόνια.

Το Ξενία της Καστοριάς βρίσκεται στη θέση Δεξαμενή (ή Κουλέ) του Δήμου Καστοριάς, μια ιδιαιτέρως προνομιακή θέση με εξαιρετική πανοραμική θέα στη λίμνη.

Καταλαμβάνει οικοπεδική έκταση συνολικής επιφάνειας 1.961 τ.μ. μετά κτιριακών εγκαταστάσεων επιφανείας 1.665,60 τ.μ.

Το «ΞΕΝΙΑ Α’» ή «Ξενία της Λίμνης», όπως ονομάζεται από την τοπική κοινωνία, ήταν ξενοδοχείο δυναμικότητας 25 δωματίων και 49 κλινών το οποίο κατασκευάστηκε το 1953 με σχέδια του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Σφαέλλου και της Μαρίκας Ζαγορησίου, και αποτελεί δείγμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αισθητικής, ενώ αντιπροσωπεύει την πρώτη περίοδο της κατασκευής των κτηρίων του ΕΟΤ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη (μεταξύ άλλων) δήλωσε:

«Από τον Οκτώβριο του 2020, που επισκεφθήκαμε την Καστοριά μαζί με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώσαμε την ανάγκη ανάπτυξης του Βυζαντινού Μουσείου της πόλης, το οποίο διαθέτει μοναδικά εκθέματα. Αναζητήσαμε το βέλτιστο τρόπο επέκτασης του Μουσείου για την ανάπτυξη της μόνιμης έκθεσης. Το παρακείμενο Ξενία Καστοριάς, οικοδόμημα εμβληματικό για την πόλη, το οποίο φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Χαράλαμπου Σφαέλλου, είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και ιστορικής σημασίας του. Η αποκατάστασή του, με την παράλληλη επανέκθεση της συλλογής του Βυζαντινού Μουσείου, θα λειτουργήσει ως ένας ελκυστικός πολιτιστικός πόλος και αναπτυξιακός πόρος για την πόλη της Καστοριάς».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε. Στέφανος Δ. Βλαστός (μεταξύ άλλων) είπε:

«Δίνουμε λύση και αναδεικνύουμε ένα εμβληματικό ακίνητο, του οποίου η αξιοποίηση παρέμενε βαλτωμένη επί δεκαετίες. Η μετατροπή του Ξενία σε Μουσειακό χώρο, μέσα από την επέκταση του παρακείμενου Βυζαντινού Μουσείου, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού της Καστοριάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media