Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον αλιευτικό τουρισμό

Υπογράφηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την προώθηση και ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Το μνημόνιο υπέγραψαν, η αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου.

 

 

Τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη λήψη μίας σειράς πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού που αποτελεί μια ειδική μορφή τουρισμού με μεγάλη δυναμική και προοπτική ανάπτυξης για μια χώρα νησιωτική όπως η Ελλάδα.

Ήδη, εδώ από το 2021, είχε ξεκινήσει τακτική συνεργασία με πρωτοβουλία των δύο Υφυπουργών, της Σοφίας Ζαχαράκη και του Σίμου Κεδίκογλου, η οποία περιελάμβανε συναντήσεις με στελέχη και φορείς της αλιείας, αλλά και διαβουλεύσεις με τεχνικά κλιμάκια των δύο Υπουργείων.

Το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και προβλέπει τη δημιουργία μίας διυπουργικής «Ομάδας Διαχείρισης Αλιευτικού Τουρισμού», η οποία θα είναι επιφορτισμένη με το σχεδιασμό θεσμικού πλαισίου, συνεργειών και δράσεων προβολής και ανάδειξης του αλιευτικού τουρισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων κατάρτισης σε επιχειρηματίες της αλιείας κ.ά.

Στο πλαίσιο του μνημονίου αυτού τα δύο συναρμόδια Υπουργεία θα προχωρήσουν για πρώτη φορά και στην κατάρτιση και υλοποίηση μιας «Εθνικής Στρατηγικής Προώθησης του Αλιευτικού Τουρισμού» (Ε.Σ.Π.Α.Τ.).

Όπως δήλωσε η αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη:

«Με το μνημόνιο που συμφωνήσαμε και υπογράψαμε, επιδιώκουμε την ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνούς προορισμού για τον αλιευτικό τουρισμό, με σεβασμό πάντα στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πρωτοβουλίες που ξεκινάμε στοχεύουν στην προώθηση της αλιείας με νέες και καινοτόμες δραστηριότητες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε σχετικά:

«Τον αλιευτικό τουρισμό τον αγκαλιάζει όλο το πολιτικό φάσμα και όλη η Ελλάδα, τολμώ να πω. Έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες. Σήμερα με την υπογραφή του Μνημονίου, τελειώσαμε το πρώτο κεφάλαιο της προετοιμασίας και τώρα αρχίζει το δύσκολο, αυτό της υλοποίησης. Θέλουμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα.

Η πρώτη πρόκληση θα είναι η πρώτη ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος, που θα γίνει στην Ερέτρια της Εύβοιας. Ο αλιευτικός τουρισμός θα ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Εύβοιας καθώς ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός κόλπος αποτελούν ιδανικά μέρη για τη δραστηριότητα αυτή. Οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχουν ανάγκη από ελπίδα. Φιλοδοξία μου είναι κάθε ξενοδοχεία να συνεργάζεται με ένα καΐκι», σημείωσε και αναφερόμενος στην καμπάνια δήλωσε τα εξής:

«Κινείται σε τρεις άξονες: Διαφήμιση στο εξωτερικό, ενημέρωση των αλιέων και αξιοποίηση από εμπλεκόμενους στο φάσμα του τουρισμού. Ο στόχος μας είναι διπλός: Για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι να προσφέρει μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος στους αλιείς και για το Υπουργείο Τουρισμού να προστεθεί ένας επιπλέον λόγος επίσκεψης της Ελλάδας από τουρίστες».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media