Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΠΟΞ: Υπερφορολόγηση και παραοικονομία «πνίγουν» τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

RETSOS

 

Ο ρυθμός των κρατήσεων για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας είναι πλέον υποτονικός, ενώ η ασφυκτική πίεση προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τη συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση, τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν και την αύξηση της παραοικονομίας των ιδιωτικών μισθώσεων, επιδεινώνει ραγδαία την οικονομική τους θέση. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Electra Palace, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΞ, σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας, πλην Ιονίων Νήσων και ορισμένων άλλων μεμονωμένων περιοχών, τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφουν ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο, τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όσο και σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προορισμούς, όπως τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τη Χαλκιδική, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιμηκύνουν την περίοδο των προσφορών μέχρι το τέλος Μαίου, σε μία προσπάθεια να τονώσουν τις πωλήσεις τους για την περίοδο αιχμής και να διασφαλίσουν καλύτερες πληρότητες.

Ταυτόχρονα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την έξαρση της παραοικονομίας των ιδιωτικών μισθώσεων, ζήτημα που έχει λάβει, πλέον, ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακόμα και στους προορισμούς όπου η τουριστική κίνηση, από πλευράς αφίξεων, καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση, οι πληρότητες των ξενοδοχείων υστερούν σημαντικά, αποκαλύπτοντας έτσι το μέγεθος της παραοικονομίας, αφού ολοένα και μεγαλύτεροι αριθμοί επισκεπτών, κατευθύνονται σε ανεξέλεγκτους χώρους διαμονής.

Επιπλέον, ομόφωνα η Γενική Συνέλευση υπογράμμισε ότι η επιβολή Ειδικού Τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στη ζήτηση για Ελλάδα, καθώς θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του ξενοδοχειακού προιόντος.

«Τα ξενοδοχεία κάναμε το χρέος μας και με το παραπάνω. Βάλαμε πλάτη, υπομείναμε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, φέραμε κόσμο και πολύτιμα έσοδα στη χώρα, προστατέψαμε ή και αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας, διασφαλίσαμε για μία ακόμη διετία την εργασιακή ειρήνη με την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Ας γίνει επιτέλους, αντιληπτό, ότι ο ελληνικός τουρισμός και ο κλάδος μας κινούνται πια στην κόψη του ξυραφιού και πως η επιμονή σε στείρες φοροεισπρακτικές πολιτικές, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς ρευστότητα, χωρίς λειτουργία του κράτους σε στοιχειώδη ζητήματα, απλώς μας οδηγεί ταχύτατα πάνω σε έναν τοίχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Ρέτσος (φωτογραφία).