Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης ζητούν να μην ανοίξουν το καλοκαίρι

 

Η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας την 1η Ιουνίου, θα έχει ως αποτέλεσμα υγιείς επιχειρήσεις να γίνουν προβληματικές, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).

«Με τα σύνορα κλειστά, χωρίς ούτε μια πτήση εξωτερικού προγραμματισμένη, χωρίς τουρίστες και ταξιδιώτες, τα ξενοδοχεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν. Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης έχει 85 μέλη, από τρία ξενοδοχεία που για λόγους ασφαλείας έμειναν ανοικτά στο διάστημα του lock down, ζήτημα να υπάρχει κίνηση που να δικαιολογεί τη λειτουργία ακόμη 5 – 10», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Ανδρέας Μανδρίνος.

Τους ξενοδόχους επίσης προβληματίζει έντονα το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα πρέπει να εφαρμόσουν και τα μέτρα που αυτό θα περιλαμβάνει, τα οποία αναμφίβολα θα είναι αυστηρά.

«Ξενοδοχεία θα ανοίξουμε ή κλινικές;», αναρωτήθηκε ο κ. Μανδρίνος.

«Κατανοούμε το μεγάλο κόστος που έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων, αλλά η ζημία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν υγιείς επιχειρήσεις οδηγηθούν στους επόμενους λίγους μήνες σε καταστροφή», συμπλήρωσε ο κ. Μανδρίνος.

RevitUp – Digital & Revenue Management

«Ωραία, να ανοίξουμε την 1η Ιουνίου, για να έρθει ποιος και πώς θα έρθει;» αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της ΕΞΘ, Ντίνος Τορνιβούκας, λέγοντας ότι «δεν θα έχουμε ούτε έναν πελάτη».

Ο ίδιος, εξηγεί ότι η πελατεία στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας είναι αφενός τουρίστες, αφετέρου επαγγελματίες. «Τα συνέδρια, οι εκδηλώσεις απαγορεύονται, με κλειστά σύνορα και καθισμένα αεροπλάνα, δεν μπορεί να υπάρχει πηγή πελατείας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τορνιβούκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξενοδόχοι αναμένουν να ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κτλ., τα οποία θα είναι πανευρωπαϊκά – παγκόσμια.

«Θα τα εξετάσουμε, θα αξιολογήσουμε και θα αποφασίσουμε, ο κάθε επιχειρηματίας, εάν θα μπορεί να τα εφαρμόσει, ώστε να έχει νόημα να ανοίξει την επιχείρησή του», αναφέρει ο κ. Τορνιβούκας.

Μία πρόταση που έχουν συζητήσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΞΘ, είναι να προστεθούν κάποια ακόμα ξενοδοχεία στη λίστα με αυτά που λειτουργούν ήδη στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της καραντίνας ανοιχτά παραμένουν το Ροτόντα, το Βεργίνα και το Panorama.

Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης εξετάζουν το ενδεχόμενο μήπως, έως το Σεπτέμβριο τουλάχιστον, ανοίξουν 3 – 4 ακόμα μικρά ξενοδοχεία με ολιγομελές προσωπικό.

 

Πηγές: www.grtimes.grwww.ethnos.grwww.makthes.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media