Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Ξενοδόχοι: «Βρισκόμαστε σε βαθύ σκοτάδι για τις λεπτομέρειες του τέλους διανυκτέρευσης»

Με αφορμή την επικείμενη επιβολή (από 01/01/2018) του Τέλους Διανυκτέρευσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι λίγα μόνο 24ωρα πριν την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου, δεν έχει εκδοθεί εφαρμοστική απόφαση για το πως θα καταβάλλεται και θα εισπράττεται το τέλος.

Ολόκληρη η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΞ:

 

«Απομένουν λιγότερο από τέσσερις μέρες για την έναρξη του Νέου Έτους και ταυτόχρονα, βάσει του σχετικού νομικού πλαισίου, για την έναρξη εφαρμογής του νέου Φόρου Διαμονής, ο οποίος, ως γνωστόν, θα επιβάλλεται σε κάθε διανυκτέρευση που θα πραγματοποιείται στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας.

Μέχρι και σήμερα, ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι – οι Ξενοδόχοι, οι συνεργάτες μας εντός και εκτός Ελλάδας αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι πελάτες μας, Έλληνες και ξένοι – βρισκόμαστε σε βαθύ σκοτάδι και σε σύγχυση, αναμένοντας, πότε επιτέλους θα δεήσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την απαραίτητη εφαρμοστική Απόφαση, στην οποία θα καταγράφονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι λοιπές διευκρινιστικές κατευθύνσεις και πληροφορίες.

Να υποθέσουμε ότι, ίσως και λόγω του Πνεύματος των εορτών, πιστεύουν ότι η έναρξη εφαρμογής του νέου αυτού φόρου, η οποία απαιτεί σύνθετες λογιστικές και τεχνικές προσαρμογές, θα ρυθμιστεί με κάποιο «μαγικό» τρόπο; Ή μήπως ότι η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης του τεράστιου αριθμού τουριστικών επιχειρήσεων και πελατών, μπορεί να καλυφθεί, αντίστοιχα «μαγικά», σε διάστημα λίγων 24ώρων;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχει, ευθύς εξ αρχής, εδώ και μήνες, προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες αυτού του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό, στην ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος και φυσικά, κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία.

Δυστυχώς, πέραν αυτού, διαπιστώνουμε ότι και όλη η διαχείριση των σχετικών διαδικασιών, δείχνει να χαρακτηρίζεται από μία ελαφρότητα πλήρως αναντίστοιχη της βαρύτητάς του για το μέλλον των χιλιάδων ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων».

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Έχει δίκιο η ΠΟΞ να διαμαρτύρεται. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου δεν υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος. Π.χ. θα επιβάλλεται ΦΠΑ επί του τέλους ή όχι; Πότε θα γίνουν οι ρυθμίσεις σε main courante και θα ενημερωθούν οι πελάτες; Δεν είναι σοβαρή η αντιμετώπιση αυτή».