Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ξεκινούν έργα αποκατάστασης για την επαναλειτουργία του σπηλαίου της Θεόπετρας στην Καλαμπάκα

Ανοίγει ξανά το σπήλαιο της Θεόπετρας, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και το πρώτο ανασκαφικό σπήλαιο της Θεσσαλίας, με ευρήματα που αρχίζουν στη μέση της παλαιολιθικής εποχής και διαρκούν μέχρι το τέλος της νεολιθικής περιόδου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 του έργου «Βελτίωση επισκεψιμότητας σπηλαίου Θεόπετρας» με προϋπολογισμό 2.018.285 ευρώ.

Δικαιούχοι του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ φορέας λειτουργίας και συντήρησης του είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.

RevitUp – Digital & Revenue Management

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας προχωράμε σε έργα για την επαναλειτουργία με όρους απόλυτης ασφάλειας του σπηλαίου της Θεόπετρας», τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Πρόκειται για έναν μοναδικό αρχαίο μνημείο, που σε συνδυασμό με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης Σπηλαίου Θεόπετρας που χρηματοδότησε η Περιφέρεια και λειτουργεί σε κοντινή απόσταση, προσφέρει μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία στον επισκέπτη. Το σπήλαιο της Θεόπετρας είναι αρκετά πιθανό να είναι το μοναδικό το οποίο περιέχει, μέσα σε ένα ενιαίο χώρο, στοιχεία δύο πολύ σημαντικών πολιτιστικών μεταβάσεων: την αντικατάσταση του Νεάντερταλ από το σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και τη μετάβαση από τον άνθρωπο – τροφοσυλλέκτη στον άνθρωπο – γεωργό, την ίδια την εξέλιξη από τον παλαιολιθικό στο νεολιθικό τρόπο ζωής, στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων.

Η θέση του σπηλαίου, δίπλα στην πόλη της Καλαμπάκας και ακριβώς απέναντι από τους βράχους των Μετεώρων αποτελεί ακόμη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την αναβάθμιση του πολιτιστικού χάρτη της περιοχής, την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και την αύξηση της επισκεψιμότητας», προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του ασβεστολιθικού βράχου, που υψώνεται στην κοινότητα Θεόπετρας, περίπου 4 χλμ. έξω από την Καλαμπάκα και έχει είσοδο αψιδωτή, διαστάσεων 17 x 3 μ. περίπου.

Στο σπήλαιο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία παλαιολιθικής – μεσολιθικής και νεολιθικής εποχής, κεραμικά ευρήματα νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της παλαιολιθικής, της μεσολιθικής και της νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό, αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Το εσωτερικό του αποτελείται από μια κύρια αίθουσα 500 τ.μ. περίπου με μικρές κόγχες στην περιφέρεια.

Το σπήλαιο αυτό είναι το πρώτο που ανασκάπτεται στη Θεσσαλία και το μόνο μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3.000 π.Χ.).

Η σημαντικότητα της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε στον ελλαδικό χώρο να δούμε τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής.

Η ανασκαφή ξεκίνησε το 1987 και συνεχίστηκε μέχρι και το 2005 οπότε και ξεκίνησαν τα έργα για την ανάπλαση και ανάδειξη του σπηλαίου με τη δημιουργία διαδρόμου επισκεπτών, ο οποίος εξυπηρετεί και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Το σπήλαιο από το 2010 είναι επισκέψιμο για το κοινό και σταδιακά εξελίσσεται σε σημαντικό αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής.

Δυστυχώς, τον Ιούνιο του 2016, σημειώθηκαν βραχοπτώσεις μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου, εξαιτίας των οποίων ανεστάλη η λειτουργία του.

Το έργο «Βελτίωση επισκεψιμότητας σπηλαίου Θεόπετρας» αποτελείται από δύο υποέργα: το πρώτο με τίτλο «Εργασίες προστασίας και ανάδειξης του σπηλαίου Θεόπετρας» έχει δικαιούχο την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και το δεύτερο με τίτλο «Στερέωση βραχωδών πρανών στο σπήλαιο Θεόπετρας» έχει δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Πηγές: www.thessaly.gov.gr, odysseus.culture.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media