Tο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής είναι κλειστό για το κοινό από 01/01/2019 λόγω της έναρξης των εργασιών της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Ανάδειξη σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020».
Σκοπός των έργων είναι η συντήρηση του σπηλαίου και η λειτουργική – αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του, οι οποίες εμφανίζουν εκτεταμένες φθορές. Κύριος γνώμονας των παρεμβάσεων είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του μνημείου, ενώ βασικός στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του σπηλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση και ελκυστικότητά του ως εδραιωμένου τουριστικού προορισμού και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το σπήλαιο των Πετραλώνων ανακαλύφθηκε το 1959 από κατοίκους του ομώνυμου γειτονικού χωριού που βρήκαν στο εσωτερικό του πολλά απολιθωμένα οστά ζώων. Είναι ένα μεγαλειώδες μνημείο της φύσης και, συγχρόνως, ένα αρχαίο μνημείο εξαιρετικής σπουδαιότητας, αφού μέσα σ’ αυτό βρέθηκε ένα απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο, κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας (λίθινα τέχνεργα και διατροφικά κατάλοιπα) καθώς και παλαιοντολογικά λείψανα που χρονολογούνται περίπου πριν από 600.000 έως 300.000 χρόνια.
Το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε το 1960, γνωστό ως κρανίο του «Ανθρώπου των Πετραλώνων», είναι άριστα διατηρημένο στο εσωτερικό του, αποτελεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο και ένα από τα σημαντικότερα παλαιοανθρωπολογικά κατάλοιπα της Ευρώπης. Οι κύριες απόψεις αποκλίνουν σημαντικά και το κρανίο θεωρείται πως ανήκει σε άνθρωπο που έζησε περίπου 700.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά τη μία και περίπου 200.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την άλλη.
Λόγω της σημασίας του, το σπήλαιο αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά στο ευρύ κοινό αξιοθέατα της Χαλκιδικής και ως εκ τούτου υποδέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Πηγές: www.culture.gr, el.wikipedia.org