Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ξεκίνησαν ανασκαφικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας

Τη διασφάλιση της χρηματοδότησης ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της Γόρτυνας και το σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς που θα ενισχύσουν το πολιτιστικό απόθεμα, αλλά και την οικονομία – τουρισμό της ευρύτερης περιοχής, ανακοίνωσε ευρισκόμενος στην Αρχαία Γόρτυνα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας όπου ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες για τη συνέχιση της αποκάλυψης του αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας και είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις Δημοτικές Αρχές Γόρτυνας, Φαιστού και τοπικούς φορείς.

Πρόκειται για τις εργασίες που πραγματοποιούνται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση Αποκάλυψης και αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου Γόρτυνας».

Το έργο περιλαμβάνει τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών για την ανασκαφή και την αποκατάσταση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας, οι οποίες είχαν και στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι προγενέστερες ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2011, 2012 και 2014 – 2015 και είχαν επικεντρωθεί στους χώρους του κάτω κοίλου και της ορχήστρας, στην περιοχή της νότιας παρόδου καθώς και στο κεντρικό τμήμα του προσκηνίου και της σκηνής, παρέχοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα σε κινητά και σταθερά ευρήματα, τα οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί στο κοινό.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Το θέατρο, όπως προέκυψε μέσα από την ανασκαφική έρευνα και τις εκπονηθείσες μελέτες, ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ρωμαϊκών θεάτρων, με μέγιστη διάμετρο περίπου 93 μ. και εκτιμώμενη χωρητικότητα περίπου 7.500 θεατών.

Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου που χωρίζεται με δύο διαδρόμους σε τρία μέρη, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα.

Την τελευταία περίοδο εκπονήθηκαν επίσης μελέτες αποτύπωσης, αποκατάστασης, γεωτεχνική και στατική, οι οποίες πρόσφατα εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (ΚΑΣ).

Όπως έγινε γνωστό, οι τρέχουσες εργασίες που θα έχουν διετή διάρκεια, στοχεύουν στην ολοκλήρωση της ανασκαφής του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κρήτης με 240.000 ευρώ, τα οποία διατίθενται από ίδιους πόρους.

Η ανασκαφική αποκάλυψη του μνημείου και ιδίως του σκηνικού οικοδομήματος και των διαδρόμων του κοίλου με τον πλούσιο αρχιτεκτονικό και γλυπτό διάκοσμο, αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των μελετών για τη στατική βελτίωση, καταρχήν και την αποκατάσταση έπειτα και ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας.

Επιθυμία της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αρχαίο θέατρο της Κρήτης, καθώς και η επανάχρησή του, για επιλεγμένες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της αρχαιολογικής νομοθεσίας και των κανόνων για την προστασία των μνημείων.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media