Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Ξεκινάει η πρώτη φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

Σε τροχιά εκτέλεσης εισέρχεται η 1η φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ με ΦΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται ολόκληρο από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, που όταν ολοκληρωθεί θα συνδέσει το Μοσχάτο και την Καλλιθέα με τη θάλασσα.

Η πρώτη φάση του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 21 μήνες, περιλαμβάνει:

1. Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου προς τη θάλασσα, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί». Επί της ουσίας καταργείται ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας στο Νέο Φάληρο και του γηπέδου Tae Kwon Do και δημιουργείται νέος δρόμος. Στη θέση αυτού του υπερυψωμένου δρόμου θα δημιουργηθεί κανάλι παράλληλο με το νέο δρόμο, για την υποδοχή των υδάτων.

2. Δημιουργία συστήματος καθαρισμού του Κηφισού και βιολογικού καθαρισμού των ομβρίων υδάτων ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού για το μεγάλο πάρκο που θα δημιουργηθεί. Στο σύστημα αυτό θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση ροής και θα μπορούν να «τραβούν» νερό από τη θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από στάσιμα νερά που προκαλούν πολλά προβλήματα (οσμές, κουνούπια κ.λπ.).

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, θα γίνει μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου κατά 80 – 100 μέτρα προς τη θάλασσα, σε μήκος 1.800 μέτρων, το κανάλι που θα υποδέχεται τα νερά της βροχής από τις γύρω περιοχές θα έχει πλάτος 35 μέτρων και τέλος στην παραθαλάσσια έκταση μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας και του γηπέδου Tae Kwon Do θα δημιουργηθεί παράκτιο άλσος (φωτορεαλιστικές απεικονίσεις), που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους.