Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Η βεροιώτικη γαστρονομία πόλος έλξης επισκεπτών στην περιοχή

Ο συνδυασμός του εύφορου φυσικού της περιβάλλοντος με την πλούσια ιστορία της Βέροιας έχουν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια μεγάλη ποικιλία μνημείων, αξιοθέατων, προϊόντων και γεύσεων.

Η Βέροια, πέραν της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής της παράδοσης είναι γνωστή και για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών λόγω του τεράστιου κάμπου που την περικλείει και για τη μεγάλη παραγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στη Βέροια θα βρούμε φρέσκα ροδάκινα, κεράσια, μήλα και αχλάδια, κηπευτικά προϊόντα, αλλά και κορυφαία χοιρινά και μοσχαρίσια τοπικής παραγωγής καθώς και γευστικότατα τυροκομικά προϊόντα.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Όλα τα παραπάνω προϊόντα αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή συνταγών επηρεασμένων από την τοπική, τη βλάχικη, τη μικρασιάτικη και την ποντιακή κουζίνα όπου μπορεί κανείς να τις συνδυάσει με τα φημισμένα τοπικά κρασιά ποικιλίας ξινόμαυρου ή με τσίπουρο, τοπικής παραγωγής.

Στα εστιατόρια και καφέ της πόλης, θα βρείτε μενού με τοπικές συνταγές όπως Κουκουλωτό με κρέας αρνίσιο, Σαρμαδάκια με μαϊντανό, Ζυγούρι με κυδώνι, Φασουλονταβά, Χασάπικο, Βαρένικα, Αριάν ή κεφίρ, Υβριστόν, Πισία και πλούσιες άλλες συνταγές της αρεσκείας σας συνοδευόμενες με ξινόμαυρο κρασί ή τσίπουρο.

Κυρίαρχο στοιχείο της βεροιώτικης γαστρονομίας είναι η πίτα.

Μπορεί κανείς να γευτεί πίτες όλων των ειδών όπως χορτόπιτες (τσουκνιδόπιτες, πρασόπιτες), τυρόπιτες, μουστόπιτες, πατσαβουρόπιτες, κρεατόπιτες, ριζόπιτες, κολοκυθόπιτες, μπατζόπιτες.

Το γεύμα σας θα ολοκληρωθεί με επιδόρπιο γλυκό του κουταλιού από φρέσκα φρούτα της περιοχής ή το παραδοσιακό ρεβανί, χαρακτηριστικό γλυκό της πόλης.

Στα καταστήματα τυροκομικών και τοπικών προϊόντων, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και παραδοσιακών εργαστηρίων τοπικών εδεσμάτων μπορείτε προμηθευτείτε τα προϊόντα της βεροιώτικης γης και πολιτισμού.

 

Πηγή: www.discoververia.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media