Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Βενετία: O τουρισμός διώχνει τους κατοίκους από την πόλη τους

VENICE

Η Βενετία από ψηλά

Ο τουρισμός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Βενετία, ωστόσο αυτό διώχνει τους κατοίκους από την πόλη τους. Το κύριο πρόβλημα των Βενετσιάνων είναι, παραδόξως, ο τουρισμός…

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών ο τουρισμός κρουαζιέρας στη Βενετία παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση και σήμερα είναι πλέον η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της κρουαζιέρας.

Θεωρητικά τουλάχιστον, οι περισσότερες αφίξεις θα έπρεπε να αποτελούν ευλογία για μια πόλη η οποία ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Αρκετοί, ωστόσο, από τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της Βενετίας έχουν διαφορετική άποψη. Οι τουρίστες, υποστηρίζουν, δεν ξοδεύουν ούτε χρόνο ούτε χρήματα στα εστιατόρια και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Έχοντας ήδη εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα για τον περίπατό τους από τις πλωτές πόλεις (κρουαζιερόπλοια) που τους φιλοξενούν, συνήθως περιορίζονται στο να περιφέρονται στα στενά σοκάκια της, ενώ οι πιο γενναιόδωροι συνήθως ξοδεύουν (έως και 80 ευρώ) μόνο για να δουν τη Βενετία από το εσωτερικό μιας γόνδολας.

Επιπλέον από τους 25 εκατ. τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Βενετία, μόνο οι μισοί διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία της.

Η φθίνουσα πορεία όλων σχεδόν των επαγγελμάτων που δεν σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές, όχι μόνο των ενοικίων, αλλά και των ειδών πρώτης ανάγκης και των μεταφορών, επέφεραν σημαντική μείωση του πληθυσμού της.

Πριν από 30 χρόνια οι μόνιμοι κάτοικοι της Βενετίας ήταν περισσότεροι από 120.000, ενώ σήμερα είναι μόλις 55.000, με αρκετούς ειδικούς να προβλέπουν ότι ως το 2030 δεν θα υπάρχουν πια μόνιμοι κάτοικοι.

Έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και εργάζονται στη Βενετία, αλλά είναι πλέον αναγκασμένοι να ζουν στο Μέστρε, στην ηπειρωτική περιφέρεια της πόλης.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, πάρα πολλοί Βενετσιάνοι επέλεξαν να μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα, εκτινάσσοντας τις τιμές των ενοικίων στα ύψη.

Προσπαθώντας να καλύψουν τα έξοδά τους, αρκετοί επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε «τουριστικές» τιμές και στους ντόπιους, τερματίζοντας έτσι μια παράδοση πολλών ετών η οποία επέτρεπε στους Βενετσιάνους να απολαμβάνουν την πόλη τους δίχως να υποχρεούνται να ξοδέψουν έως και 14 ευρώ για έναν καπουτσίνο.

Πηγή: www.tovima.gr
Φωτογραφία: www.facebook.com/italia.it

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Σάκη Μαλαβάκη στο tovima.gr

Post Tags
Share Post