Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Θ. Βασιλάκης: «Μεγάλο όφελος από την ανάπτυξη του τουρισμού golf»

CRETE-GOLF1

 

Με την ίδια επιμονή και αφοσίωση με την οποία «έχτισε» την Aegean Airlines αντιμετωπίζει σήμερα και την ανάπτυξη του golf στην Ελλάδα, o πρόεδρος της Aegean και της εταιρείας Κρητικά Γκολφ Α.Ε., της ιδιοκτήτριας του γηπέδου «The Crete Golf Club» στη Χερσόνησο της Κρήτης, Θεόδωρος Βασιλάκης. Και όχι μόνο γιατί είναι το αγαπημένο του άθλημα, αλλά και γιατί πιστεύει ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να προβληθεί ως προορισμός golf, διεκδικώντας με αξιώσεις μερίδιο από μια διεθνή αγορά με τεράστια δυναμική.

«Είναι αναρίθμητες οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί και επιβεβαιώνουν την οικονομική συνεισφορά του Golf Development στον τουρισμό κάθε χώρας και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί, λοιπόν, εξαιρετική λύση για να εξασφαλίσει η Ελλάδα τουρισμό υψηλού επιπέδου, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Σκεφτείτε ότι ένας γκολφέρ ξοδεύει κατά μέσο όρο σε μία μέρα όσα ένας τουρίστας σε μία εβδομάδα», τονίζει κ. Βασιλάκης και συμπληρώνει: «Η τουριστική σεζόν θα επεκταθεί τουλάχιστον κατά τέσσερις μήνες. Και με όλα αυτά που λέω δεν ανακαλύπτω, φυσικά, την πυρίτιδα. Aυτό μας διδάσκει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Τουρκίας, που έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις σ’ αυτόν τον τομέα. Ακόμα και η Βουλγαρία, της οποίας οι κλιματικές συνθήκες σε τίποτα δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Μεσογείου, προς την ίδια κατεύθυνση προσπαθεί».

Η κοινότητα των γκολφέρ μόνο στην Ευρώπη αποτελείται από περίπου 5 εκατ. μέλη. Γιατί να μην πάρει και η Ελλάδα ένα μερίδιο από την «πίτα»; Με αυτό το σκεπτικό ανακαινίστηκε πλήρως πριν από ένα χρόνο το The Crete Golf Club. O στόχος επετεύχθη. To Crete Golf Club δεν είναι μόνο ένα διεθνών προδιαγραφών 18 οπών γήπεδο -το μοναδικό στο νησί-, αλλά και «συνομιλεί» με το μοναδικό κρητικό τοπίο.

«Διαθέσαμε πολλά χρήματα, περίπου 10 εκατ. ευρώ και πολύ χρόνο. Και αυτό γιατί πιστεύουμε στη δυναμική του αθλήματος», τονίζει ο κ. Βασιλάκης. «Μέχρι το καλοκαίρι του 2017 στις εγκαταστάσεις του Crete Golf Club θα έχει προστεθεί και ένας ξενώνας είκοσι δωματίων, προϋπόθεση προκειμένου να μας δοθούν οι άδειες για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, όπως υπαγορεύει η σχετική νομοθεσία».

Λίγα στοιχεία για το golf

  • 50.000.000 γκολφέρ υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
  • 32.000 είναι τα γήπεδα γκολφ παγκοσμίως.
  • Τα 6.300 βρίσκονται στην Ευρώπη. Η Ισπανία διαθέτει 280, η Ιταλία 230, η Πορτογαλία 67. Η Ελλάδα μόλις επτά γήπεδα διεθνών προδιαγραφών (18 οπών).
  • Στις ΗΠΑ, το 12% του πληθυσμού 18 ετών και άνω ασχολείται με το γκολφ (το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε αθλήματα όπως μπάσκετ και μπέιζμπολ).
  • Τα 2/3 των Αμερικανών γκολφέρ έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 δολαρίων.
  • 250 ευρώ την ημέρα ξοδεύει κατά μέσο όρο ένας Ευρωπαίος γκολφέρ όταν ταξιδεύει για να παίξει γκολφ.
  • Στις αναδυόμενες αγορές, χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Ταϊβάν μπαίνουν δυναμικά στην αγορά του τουρισμού golf.
  • Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της KPMG, η χώρα μας θα εξασφάλιζε κάθε χρόνο 1 εκατ. διανυκτερεύσεις από γκολφέρ, αν διέθετε τις υποδομές για να τους προσελκύσει.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Βασιλάκη στο kathimerini.gr