Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Η ΤUI θα καθυστερήσει την πληρωμή των οφειλόμενων στους Έλληνες ξενοδόχους

 

Εκατοντάδες επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, έπειτα από την απόφαση της TUI να καθυστερήσει την πληρωμή των ποσών που τους χρωστά για τη φετινή χρονιά έως και το Μάρτιο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, με απειλές για ακύρωση όλων των ταξιδιών της στη χώρα μας, είχε πιέσει το καλοκαίρι την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τα πρωτόκολλα για τα τεστ και τη διαδικασία καραντίνας για τους τουρίστες (π.χ. αρχικά προβλεπόταν καραντίνα 36 ωρών), με τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής να αποτυπώνονται στο πρωτοφανές δεύτερο κύμα της πανδημίας που βιώνουμε εδώ και μερικούς μήνες.

Τώρα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times (FT), η ΤUI, προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων της αυτό το μήνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η εταιρεία για διανυκτερεύσεις που έλαβαν χώρα φέτος.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.

Τα ποσά αυτά, που αναλογούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, ήταν κρίσιμα για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών σε έναν έτσι και αλλιώς δύσκολο χειμώνα.

Δύο ξενοδόχοι είπαν στους FT ότι η TUI τους χρωστά περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα και θα πρέπει να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για να επιβιώσουν, εάν ο tour operator δεν τους πληρώσει το ποσό που οφείλει για αυτό το μήνα.

Ταξιδιωτικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στα νησιά αναμένει να λάβει 70.000 ευρώ από την TUI και σκέφτεται να τερματίσει το συμβόλαιό του με την εταιρεία. Επισημαίνει μάλιστα ότι αν και άλλοι πράκτορες βοήθησαν τα ξενοδοχεία με ειδικές προσφορές, η στάση της TUI δείχνει μία στυγνή, εταιρική πλευρά.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο, είπε ότι η καθυστέρηση είναι βόμβα για τα ξενοδοχεία.

«Πήραν ένα μεγάλο ρίσκο φέτος εν μέσω πανδημίας και πολλοί έχουν μαζεμένες απώλειες. Θα είναι μεγάλος ο αγώνας της επιβίωσης για πολλά ξενοδοχεία τριών ή τεσσάρων αστέρων».

Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να πιέσει την TUI, να ανακαλέσει και να πληρώσει. Επίσης θέλουν η κυβέρνηση να ανεβάσει το ταβάνι για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια για ξενοδόχους από τις 800.000 ευρώ στα 3.000.000 ευρώ.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στους FT ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Από την πλευρά της, η TUI ισχυρίζεται ότι έδωσε ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».

Ο μεγάλος tour operator συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχεία στην Ισπανία και περισσότερα από 2.000 στην Ελλάδα, όμως χρωστάει περισσότερα λεφτά στους Έλληνες επαγγελματίες, καθώς η χώρα μας είχε κριθεί ασφαλής για ταξίδι το καλοκαίρι από τη βρετανική κυβέρνηση για περισσότερο καιρό.

Η TUI έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Εξετάζει ακόμη και άλλες λύσεις για να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

Πλέον, οι Έλληνες ξενοδόχοι ανησυχούν μήπως η TUI εξελιχθεί στην επόμενη Thomas Cook.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post