Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

 

Ξεκινάει από φέτος η ανάπτυξη πιλοτικού αγροτουριστικού πρότζεκτ στην Κρήτη, από το μεγάλο τουριστικό οργανισμό TUI, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη γνωριμία τουριστών από τη Γερμανία με τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού από την αρχή ως το τέλος.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Τόμας Έλερμπεκ, επικεφαλής του Ιδρύματος TUI Care Foundation, επισκέφθηκε στην Αθήνα την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για να παρουσιάσει το νέο φορέα στον οποίο συγκεντρώνονται όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες του ομίλου για την προώθηση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Στην πορεία της συζήτησης η κα Κουντουρά πρότεινε να αναλάβει η TUI Care Foundation την ανάπτυξη ενός πιλοτικού αγροτουριστικού πρότζεκτ στην Κρήτη, δηλαδή ενός προγράμματος που θα συνδυάζει τον αγροτικό τομέα με τον τουρισμό.

Η TUI Care Foundation αποδέχτηκε την πρόταση και ήδη φέτος θα έρθουν οι πρώτοι τουρίστες στην Κρήτη με το νέο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 25 ελαιοπαραγωγοί, 47 αμπελοκαλλιεργητές και δύο οινοποιία, καθώς το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων τη γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού από την αρχή ως το τέλος.

Σύμφωνα με τον κ. Έλερμπεκ, κεντρικός στόχος τους είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με βιώσιμο τρόπο: «Με το πρότζεκτ στην Ελλάδα ενώνουμε την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα δικτυώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι συνήθως έχουν μικρές εκτάσεις, με τα ξενοδοχεία και άλλους τουριστικούς παράγοντες για να μπορούν έτσι να πουλήσουν τα προϊόντα τους».

Ασφαλώς η πρωτοβουλία του νεοϊδρυθέντος ιδρύματος της TUI για την ενίσχυση προγραμμάτων αειφόρου τουρισμού συμβάλει τόσο στη διεύρυνση της προσφοράς του ομίλου, όσο και στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας στην κοινή γνώμη. Όμως κέρδος θα έχουν και οι περιοχές όπου αναμένεται να αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός.

 

Πηγή: www.dw.com