Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Τσίπρας: Από το 2018 η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης

HOTELS

 

Το τέλος διανυκτέρευσης στα καταλύματα θα εφαρμοστεί από το 2018, ανακοίνωσε χτες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 24η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές, καθώς αυτό το μέτρο υπάρχει και σε άλλες χώρες, ενώ παρά την επιμονή τους για άμεση επιβολή του, θα εφαρμοστεί από το 2018 για μην υπάρξουν προβλήματα στις συμφωνίες με τους tour operators.

«Δεν είστε στην κόψη του ξυραφιού εσείς ως κλάδος, καθώς υπήρξε αύξηση 10% στις αφίξεις στο πρώτο τετράμηνο του έτους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις σε ρεύμα και νερό, τις οποίες ζητούσαν οι δανειστές.

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, αποκάλεσε το τέλος διανυκτέρευσης «έναν εξωφρενικό, έναν τελείως παράλογο, φόρο πληρότητας για ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από 2 κλειδιά, που ως μέτρο δεν είναι παρά μία ταφόπλακα για την τουριστική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα».

Επιπλέον, ο κ. Ανδρεάδης, σημείωσε ότι «με την απουσία αξιόπιστου και αποτελεσματικού δημόσιου μηχανισμού είσπραξης φόρων, είναι αδύνατον να ελεγχθεί η καθημερινή πληρότητα του 1 εκατ. δωματίων σε 50.000 καταλύματα της χώρας. Αυτό θα οδηγήσει σε ασσυμετρίες στην εφαρμογή του νόμου. Αλλά και εάν υποθέσουμε ότι θα βρεθεί ένας μαγικός τρόπος να ελεγχθεί και να εισπραχθεί, θα αποτελέσει ένα νέο χαράτσι που θα επιβληθεί απευθείας στον τουρίστα. Γιατί καμία τουριστική επιχείρηση δεν έχει πλέον το περιθώριο να απορροφήσει, ούτε κατά διάνοια, ένα πρόσθετο τέτοιο κόστος».

Όσον αφορά τα μεγέθη της φετινής χρονιάς, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι «ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης. Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε το νέο στόχο, αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως».