Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκρίθηκε το master plan του ΟΛΠ: Τρία νέα 5άστερα και ένα 4άστερο ξενοδοχείο στο λιμάνι του Πειραιά

 

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 32/Δ/25-01-2023), το αναπτυξιακό πρόγραμμα και μελέτη διαχείρισης (Master Plan) για το λιμάνι του Πειραιά.

Στο master plan περιλαμβάνονται όλες οι προβλέψεις για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού, οι λιμενικές ζώνες και υποζώνες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι νέες υποχρεωτικές και μη επενδύσεις, οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις κ.ά.

To Master Plan περιλαμβάνει αναλυτικά τα έργα που θα υλοποιηθούν στο λιμάνι του Πειραιά από τον ΟΛΠ (Cosco).

Όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη τα σχέδια προβλέπουν (και) την κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχείων στο λιμάνι του Πειραιά:

1. Μετατροπή του κτηρίου της Παγόδας σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων με συνεδριακό κέντρο: Αφορά κτιριακό έργο διαμόρφωσης/ανακατασκευής του εκθεσιακού κέντρου ΟΛΠ – κτηρίου «Παγόδα» και μετατροπής του σε 5άστερο ξενοδοχείο με αίθουσες για συνέδρια.

Το έργο περιλαμβάνει γενική αναβάθμιση του κτηρίου, αποκατάσταση του μνημειακού χαρακτήρα του και διαμόρφωση της γύρω περιοχής.

Τα αρχικά σχέδια (2018) του ΟΛΠ προέβλεπαν τη μετατροπή του κτηρίου της «Παγόδας» (φωτογραφία), στην Ακτή Μιαούλη, που για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως εκθεσιακό κέντρο, σε 5άστερο ξενοδοχείο 300 δωματίων με συνεδριακό κέντρο, που θα κοστίσει 60.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα σχέδια προβλέπουν τη διατήρηση της σκεπής της, καθώς έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.

2. Κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο Πόρτο Λεόνε: Αφορά κτιριακό έργο επιφανείας 8.000 τ.μ. περίπου, το οποίο προγραμματίζεται να χωροθετηθεί ανατολικά των εγκαταστάσεων Κανέλου στο χερσαίο χώρο νοτίως και σε επαρκή απόσταση από το Κονώνειο τείχος.

Τα αρχικά σχέδια του ΟΛΠ προέβλεπαν ότι στην περιοχή του «Πόρτο Λεόνε» (παρακάτω από την «Παγόδα»), το 5άστερο ξενοδοχείο συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ., που θα δημιουργηθεί, θα κοστίσει 20.000.000 ευρώ.

3. Μετατροπή αποθηκών σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων: Αφορά κτιριακό έργο διαμόρφωσης/ανακατασκευής των δύο κτηρίων πρώην αποθηκών βιομηχανικής κατασκευής στην Ηετιώνεια ακτή, με επιφάνεια, αντιστοίχως, 8.870 τ.μ. και 15.000 τ.μ.

Τα αρχικά σχέδια του ΟΛΠ προέβλεπαν τη μετατροπή των δύο μεγάλων παλαιών αποθηκών κοντά στην πύλη Ε2 (Δραπετσώνα) του λιμανιού σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Η πρώτη αποθήκη (αριστερά στην παραπάνω φωτογραφία), θα μετατραπεί σε 4άστερο ξενοδοχείο με 150 δωμάτια και η δεύτερη (δεξιά στη φωτογραφία), θα μετατραπεί σε 5άστερο ξενοδοχείο με 200 δωμάτια.

Τα έργα μετατροπής των δύο κτηρίων σε ξενοδοχεία θα κοστίσουν (σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια) 48.000.000 ευρώ.