Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σχέδιο αναβίωσης ιστορικών διαδρομών με εμβληματικά βαγόνια του παρελθόντος

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σκοπεύει να αναβιώσει ιστορικές διαδρομές με εμβληματικά βαγόνια του παρελθόντος, για τους λάτρεις του σιδηροδρομικού τουρισμού.

Η αναβίωση διαδρομών με παλαιούς συρμούς έχει φίλους σε όλο τον κόσμο και από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι αποτελούν και τις πιο ακριβοπληρωμένες διαδρομές.

Και αυτό γιατί το ταξίδι με ένα παλιό τρένο δεν γίνεται με σκοπό τη μετακίνηση συνήθως, αλλά κυρίως για την εμπειρία του σιδηροδρομικού ταξιδιού, που λόγω των χαμηλών ταχυτήτων και του εντυπωσιακού διάκοσμου των συρμών μετατρέπεται σε μια μηχανή του χρόνου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ντάριο Λο Μπόσκο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συζητά με τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Aχ. Καραμανλή, για το ενδεχόμενο χρήσης ιστορικών τρένων (όπως για παράδειγμα της πρώην βασιλικής αμαξοστοιχίας), καθώς και «τρένων της γεύσης», που θα προσφέρουν οινογαστρονομικές εμπειρίες, για τουριστικούς σκοπούς.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το συγκεκριμένο βαγόνι να δρομολογηθεί σε τμήματα του δικτύου της Πελοποννήσου -για παράδειγμα όπου υπάρχει μετρική γραμμή- αφού βρεθεί η κατάλληλη ατμομηχανή.

Ταξίδι στο χρόνο με «άρωμα» βασιλικής πολυτέλειας προσφέρει το μοναδικό κειμήλιο, ιστορικής σημασίας, η πρώην βασιλική αμαξοστοιχία.

Το βαγόνι του βασιλιά Γεωργίου Α΄ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε διεθνή έκθεση στο Ζάππειο το 1888 και αποσύρθηκε το 1936, μετά τη μεταφορά της σορού του Κωνσταντίνου Α΄ από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Η βασιλική άμαξα των πρώην Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας εξυπηρετούσε τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις της βασιλικής οικογένειας μεταξύ Λάρισας – Βόλου και Βόλου – Καλαμπάκας, από την εποχή του βασιλέως Γεωργίου Α΄ και έπειτα.

Στο εσωτερικό του υπήρχαν καναπέδες από μετάξι, διακοσμητικά στοιχεία από φύλλα χρυσού, ενώ για το κουβούκλιο χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα είδη ξύλου: Ερυθρόξυλο, τικ, σφεντάμι και καρυδιά.

Στο αριστερό τμήμα του πλαισίου της άμαξας αναγράφεται και ο αριθμός της ΑΑ1. Το ΑΑ αντιπροσωπεύει το υψηλότατο επίπεδο πολυτελείας, που τη χαρακτηρίζει.

Εσωτερικά η βασιλική άμαξα χωρίζεται σε τρία διαμερίσματα.

Στο κέντρο του οχήματος βρίσκεται το ευρύχωρο σαλόνι.

Στα δύο άκρα του αμαξώματος βρίσκονται το καπνιστήριο και το καλλωπιστήριο, ενώ σε ξεχωριστό διαμέρισμα έχει τοποθετηθεί η τουαλέτα.

Για όποιον ήθελε να πάρει λίγο αέρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υπήρχαν στα δύο άκρα του οχήματος οι εξώστες.

Με πρωτοβουλία του ΟΣΕ, τον Αύγουστο του 2017 συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού).

Το κόστος της ανακατασκευής ανήλθε περίπου στις 73.000 ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media