Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τουριστικοί φορείς: Ρεκόρ το 2015, αισιοδοξία για το 2016

ARRIVALS

Ο ελληνικός τουρισμός φέτος ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς αναμένει έσοδα 14,5 δισ. ευρώ και αφίξεις τουριστών στα 26 εκατ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ύφεση λόγω τουρισμού αναμένεται ηπιότερη, καθώς 1 δισ. ευρώ επιπλέον άμεσα έσοδα οδηγούν σε αύξηση 1% στο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, οι επιδόσεις ρεκόρ που αναμένονται για το σύνολο του 2015 θα ήταν ακόμα καλύτερες αν δεν είχαν συμβεί τα γεγονότα του Ιουνίου. «Χάθηκε έδαφος, ωστόσο ο κλάδος δείχνει από πέρυσι τεράστια δυναμική και δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανής η απώλεια», επισήμανε. Μάλιστα, εκτίμησε ότι «χάθηκαν» περίπου 1 εκατ. αφίξεις, το οποίο παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικό νούμερο δεν άλλαξε τη δυναμική του τουρισμού της χώρας μας.

Όπως είπε, περίπου 2 εκατ. περισσότεροι τουρίστες το 2015 εισέρχονται στη χώρα μας, αεροπορικά περίπου 700.000 και οδικά 1.200.000 – 1.500.000.

Αναφερόμενος στον εσωτερικό τουρισμό είπε ότι υπήρξαν απώλειες οι οποίες καλύφθηκαν από τον εισερχόμενο τουρισμό, ενώ «ελαφριά» πτώση παρουσιάζει και η κρουαζιέρα, η οποία θα διαμορφωθεί στα 2,3 εκατ. αφίξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προβλέψεις του 2016, ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε ότι προϋπόθεση για να συνεχιστεί η θετική πορεία του κλάδου είναι η πολιτική σταθερότητα μέσω μιας κυβέρνησης που θα εφαρμόσει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ένα επενδυτικό πλάνο σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς εισόδου.

Προέβλεψε, μάλιστα, επενδυτική έκρηξη τα επόμενα χρόνια, καθώς ο τουρισμός έδειξε αντοχές, κάτι που ήδη προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια.

Επιπλέον, διαπίστωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν μικρή αύξηση των προσφερόμενων θέσεων για το 2016, λόγω της αναταραχής στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσο, «θα πάμε ομαλά στις εκλογές» δεν αναμένεται να υπάρξουν ανατροπές στις προβλέψεις για τον τουρισμό. Ωστόσο, μεγαλύτερο ήταν το πλήγμα από το δημοψήφισμα και τα capital controls, που ωστόσο «καλύφθηκε» από την αύξηση κρατήσεων τον Αύγουστο, αλλά και το Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στο 2016, ο κ. Ρέτσος υποστήριξε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για ένα καλό μέλλον στον τουρισμό, που μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνεχείς παρεμβάσεις που απαιτούνται από την πολιτεία στις δημόσιες υποδομές.

«Η Αθήνα δείχνει ανοδικά στοιχεία και για τον Ιούλιο, ωστόσο χρειάζεται πολλά χρόνια για να γυρίσει πίσω στις πολύ καλές ημέρες», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός. Μάλιστα, ανέφερε ότι η ανάκαμψη είναι σταδιακή, αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι η Αθήνα είναι η φθηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όσον αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων.

Απατώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός στην Αττική από τη διεξαγωγή εκλογών τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Αττική στηρίζεται τόσο στον εσωτερικό τουρισμό όσο και σε επιχειρήσεις που διεξάγουν σεμινάρια και συνέδρια. Το Σεπτέμβριο έχουμε αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, που ελπίζουμε να καλύψει την απώλεια από το εσωτερικό».

Πηγή: www.imerisia.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας Μόσχου στο imerisia.gr