Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Το σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών αναδεικνύει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό

CAVE

Με επίκεντρο το σπουδαίο σπήλαιό της, η περιοχή της Αλιστράτης Σερρών αναδεικνύεται σε αξιόλογο τουριστικό προορισμό.
Η περιοχή της Αλιστράτης διακρίνεται τόσο για τη στρατηγική της θέση, η οποία βρίσκεται στο κέντρο τριών νομών (Σερρών – Δράμας – Καβάλας) και τριών ορεινών όγκων, όσο και από αμέτρητους φυσικούς θησαυρούς, που περικλείει.
Συγκεκριμένα, η περιοχή της Αλιστράτης περιλαμβάνει:

1. Το απαράμιλλου κάλλους αξιοποιημένο σπήλαιο της Αλιστράτης.

2. Το σπήλαιο Ορφέας (που βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και εργαλεία που χρονολογούνται περίπου από το 3500 π.Χ.).

3. Τα σπήλαια Αγ. Γεώργιος, Χάνια, Περιστερώνας.

4. Το Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη μήκους 9 χλμ., με τις βραχογραφίες του 5ου – 6ου αιώνα μ.X. (γίνονται ήδη αγροτουριστικές δραστηριότητες όπως rafting, κανό-καγιάκ, trekking, ορειβασία, αναρρίχηση, κ.ά.), αλλά και περιήγηση με τουριστικό τρενάκι.

5. Τα ορυχεία της περιοχής Λειβαδίστας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ενδείκνυνται για τουριστικές διαδρομές.

6. Το μακεδονικό τάφο της Αγγίστας με την παραδοσιακή γέφυρα.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης
Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται έξι χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης, στη θέση «Πετρωτό» και είναι προσβάσιμο τόσο από τη Δράμα και την Καβάλα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας).

Στο σπήλαιο της Αλιστράτης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει:
α. Τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς.
β. Τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες.

Το σπήλαιο έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1998. Kαλύπτει επιφάνεια 25.000 τ.μ. και oι επισκέψιμοι διάδρομοι του έχουν μήκος τριών χλμ. περίπου.
Η πανίδα που εγκλείεται μέσα σε ιζήματα μικρού και μεγάλου πάχους, που είναι διάσπαρτα σ΄ όλη την επιφάνεια του σπηλαίου, χρονολογείται περίπου από 2.000.000 χρόνια πριν…

Περισσότερες πληροφορίες: www.alistraticave.gr

Πηγή: www.real.gr

Χάρτης: www.alistraticave.gr