Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε κοινοπραξία που μετέχει ο Ιβάν Σαββίδης

Η ένωση των εταιρειών «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS», κατέθεσε βελτιωτική δεσμευτική προσφορά που προβλέπει την καταβολή ποσού 231.926.000 ευρώ, για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Να σημειωθεί ότι η «Belterra Investments Ltd.» είναι του Ιβάν Σαββίδη, η «Deutsche Invest Equity Partners GmbH» είναι ένα επενδυτικό fund με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας, ενώ η «Terminal Link SAS» ανήκει στο γαλλικό κολοσσό CMA.

Οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180.000.000 ευρώ την επόμενη επταετία.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι “η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά”.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο master plan του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που κατάρτισε και παρουσίασε πέρσι ο ΟΛΘ, μεταξύ των έργων που προβλέπονται είναι:

1. Διαμόρφωση της προβλήτας 2 ως σύγχρονης τερματικής εγκατάστασης υποδοχής κρουαζιερόπλοιων.

2. Αξιοποίηση της λιμενολεκάνης μεταξύ της 1ης και 2ης προβλήτας για τη δημιουργία υδατοδρομίου και μαρίνας για μεγάλα τουριστικά σκάφη (mega yachts).