Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενός τουρίστα κρουαζιέρας στην Αθήνα, με μέση παραμονή εκτός κρουαζιερόπλοιου τις 6,5 ώρες, είναι 67,2 ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με θέμα «Καταναλωτικά Πρότυπα Τουριστών στην Εμπορική Αγορά της Αθήνας και του Πειραιά» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου.
Οι τουρίστες – επιβάτες κρουαζιέρας ξοδεύουν 44,3 ευρώ για αγορές σε εμπορικά καταστήματα και 15,5 ευρώ για εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
Αντίστοιχα οι υπόλοιποι τουρίστες δαπανούν ημερησίως κατά μέσο όρο 64,1 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες μεταφοράς και διαμονής. Από το ποσό αυτό τα 30,1 ευρώ αφορούν δαπάνες για εστιατόρια, καφέ και μπαρ, ενώ για αγορές σε καταστήματα πηγαίνουν τα 29,8 ευρώ.
Για να δημιουργηθεί το κοινωνικο-οικονομικό προφίλ των τουριστών χρησιμοποιήθηκαν μεταβλητές που περιλαμβάνουν την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και το ετήσιο ατομικό εισόδημα των ερωτηθέντων στην έρευνα. Το 27,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, το 23% από 15.000 έως 30.000 ευρώ, το 20,9% από 30.000 έως 50.000 ευρώ, το 11,9% από 50.000 έως 70.000 ευρώ, ενώ το 11,3% ετήσιο εισόδημα πάνω από 70.000 ευρώ.
Αντίστοιχα μόλις το 10,3% από τους τουρίστες της κρουαζιέρας δήλωσε ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, το 13,6% από 15.000 έως 30.000 ευρώ, το 19,8% από 30.000 έως 50.000 ευρώ, το 19,3% από 50.000 έως 70.000 ευρώ και το 12,4% δήλωσε εισόδημα πάνω από 70.000 ευρώ.
Πηγή: www.imerisia.gr
Oλόκληρο το άρθρο Γιώργου Κ. Ανδρή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113131115