Το 2006, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210 στρεμμάτων.
Η τοποθεσία του έργου βρίσκεται 4,5 χλμ. νότια από το κέντρο της Αθήνας, στο Δέλτα Φαλήρου, στο χώρο του παλιού Ιππόδρομου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 596.000.000 ευρώ.
Όταν το ΚΠΙΣΝ ολοκληρωθεί, η πλήρης διαχείριση και ο πλήρης έλεγχός του θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε αναθέσει, το 2010, στην εταιρεία The Boston Consulting Group (BCG) τη μελέτη επιδράσεων και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου του ΚΠΙΣΝ. Με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση της κατασκευής και λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αλλαγές στις μακροοικονομικές συνθήκες της χώρας, το Ίδρυμα ανέθεσε στη BCG να επικαιροποιήσει τη μελέτη αυτή. Η επικαιροποιημένη μελέτη είναι δομημένη σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες: τη θετική επίδραση του ΚΠΙΣΝ στην εικόνα της Ελλάδας και στους κατοίκους της, την καθιέρωση του ΚΠΙΣΝ ως παγκόσμιου προτύπου περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τη σημαντική οικονομική συμβολή του εν καιρώ κρίσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη το ΚΠΙΣΝ αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό και τις κατηγορίες των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα, θα επεκτείνει την τουριστική περιοχή της Αθήνας πέραν του ιστορικού κέντρου και θα ενισχύσει τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου στο παράκτιο μέτωπο της πόλης.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ): «Το ΚΠΙΣΝ θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Αθήνα, συνεισφέροντας στην αναγέννηση του πολιτισμού της».
Το ΚΠΙΣΝ μπορεί να αυξήσει τον αριθμό και να διευρύνει τις κατηγορίες επισκεπτών στην Ελλάδα:
1. Επισκέπτες πολιτιστικού τουρισμού που παρακολουθούν παραστάσεις διεθνών λυρικών καλλιτεχνών και θεατρικών θιάσων.
2. Ακαδημαϊκοί και σπουδαστές που ταξιδεύουν στην Αθήνα για να χρησιμοποιήσουν τους παγκοσμίου επιπέδου πόρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
3. Σπουδαστές και επαγγελματίες αρχιτέκτονες και μηχανικοί που έρχονται να δουν το σχέδιο του Piano, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας του έργου.
4. Τουρίστες που περνούν από την Αθήνα μεταβαίνοντας στα νησιά και παρατείνουν τη διαμονή τους για να δουν το ΚΠΙΣΝ.