Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Το glamping «ήρθε» στην Ελλάδα

 

Το glamping, όρος που προέρχεται από τις λέξεις κάμπινγκ και γκλάμουρ, που προσπαθεί να συνδυάσει την ξενοιασιά των διακοπών στη φύση με τις ανέσεις που προσφέρει ένα πολυτελές ξενοδοχείο, είναι μια τάση που ευδοκιμεί εδώ και 10 χρόνια κυρίως στην Αμερική, αλλά είναι «φρέσκια» στην Ελλάδα.

Η ιδέα του glamping έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008, όταν ο Δημήτρης Ντόκορος, ύστερα από ένα ταξίδι του στην Αμερική, έφερε τα μογγολικής έμπνευσης κυκλικά αντίσκηνα, γνωστά και ως γιουρτ (yurt) στο Club Αγία Άννα στην Εύβοια. Οι σκηνές κατασκευασμένες από σύγχρονα υλικά, με τζακούζι και ξύλινο δάπεδο, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μια σουίτα ξενοδοχείου, ενώ ο φεγγίτης στην οροφή της σκηνής ενσαρκώνει την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το κάμπινγκ με έναν ύπνο κάτω από το φως των αστεριών.

Τη σκυτάλη στη διάδοση των εναλλακτικών διακοπών με όρους άνεσης και πολυτέλειας πήρε το 2012 το Surf Camp Keros, ο κλασικός προορισμός για surfers στα ανατολικά παράλια της Λήμνου. Με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες της σχολής που άνοιξε λίγα χρόνια πριν στην παραλία, δημιουργήθηκε το πρώτο glamping resort που προσφέρει υπηρεσίες ναυταθλητισμού. «Θέλαμε κάτι πρωτότυπο και οικολογικό που να ταιριάζει στο χαρακτήρα της περιοχής, η οποία είναι προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000», αναφέρει ο συνιδιοκτήτης του συγκροτήματος Rick Krystallis. «Πέρα από τις σαφάρι σκηνές που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό τους σαν σουίτα πεντάστερου ξενοδοχείου, έχουμε φτιάξει και τρίγωνες ινδιάνικες σκηνές (mini safari tents) ως οικονομικότερη επιλογή».

Στην ιστοσελίδα glampinghub.com, όπου προτείνονται συγκεκριμένες εγκαταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι φανερό ότι η «βιομηχανία» του glamping έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, με δενδρόσπιτα υψηλού ντιζάιν, αιωρούμενα δωμάτια, πλωτά μπανγκαλόου και vintage ενοικιαζόμενα βανάκια.

 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Eύας Τομαρά στο kathimerini.gr

Post Tags
Share Post