Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Το 2018 ο διαγωνισμός για το νέο σταθμό ΚΤΕΛ της Αθήνας;

Ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων της Αθήνας (δηλαδή των ΚΤΕΛ), που δρομολογείται στην περιοχή του Ελαιώνα, σε έκταση 70 στρεμμάτων, δίπλα στο σταθμό του μετρό «Ελαιώνας», είναι πιθανόν να ξεκινήσει το 2018, καθώς τις τελευταίες βδομάδες καταγράφεται επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Πρόκειται για ένα έργο της τάξεως των 100 – 150 εκατ. ευρώ, το κόστος του οποίου είναι πιθανό να διπλασιαστεί μέχρι τα 300 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα πιθανά έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού της γύρω περιοχής, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι για την υλοποίηση της σχετικής επένδυσης θα αξιοποιηθούν πόροι από το πακέτο «Γιούνκερ».

Αυτή την περίοδο εκπονείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ πρόσφατα υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία ο νέος σταθμός χαρακτηρίζεται «ειδικό κτίριο δημοσίου ενδιαφέροντος». Αυτό σημαίνει ότι το έργο θα μπορεί πλέον να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, ή ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ευνοϊκούς όρους.

Ο νέος σταθμός υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 35.000 αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών ημερησίως, με 70 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων και άλλες 23 για διεθνείς γραμμές (προς βαλκανικές χώρες). Οι εμπορικές χρήσεις που θα εκτείνονται σε 16.000 τ.μ., προβλέπουν μέχρι και ξενοδοχείο. Αντίστοιχα, 50.000 τ.μ. προορίζονται για ΚΤΕΛ, ταξί και αστικές συγκοινωνίες. O νέος ενοποιημένος σταθμός θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, οθόνες για την άφιξη και αναχώρηση των λεωφορείων, χώρους αναμονής, ενώ θα υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη στάθμευση των υπεραστικών λεωφορείων.

Ο νέος σταθμός προβλέπεται να συνενώσει τη δραστηριότητα των υφιστάμενων σταθμών ΚΤΕΛ σε Κηφισό και Λιοσίων, βελτιώνοντας κατακόρυφα τις παρεχόμενες προς τους επιβάτες υπηρεσίες.

 

Διαβάστε ολόκληρα τα ρεπορτάζ στο kathimerini.gr (ΕΔΩ) και στο e-dimosio.gr (ΕΔΩ).