Η μετεγκατάσταση του σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα βρίσκεται πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί, καθώς για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια φαίνεται ότι βρέθηκε πηγή χρηματοδότησης.
Το έργο κατασκευής του σταθμού στον Ελαιώνα εντάχθηκε στο «πακέτο Γιούνκερ», ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2017.
Η πολυπλοκότητα βέβαια του εγχειρήματος είναι δεδομένη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή μνημονεύεται ακόμη και στη σχετική έκθεση της Κομισιόν. Ο όγκος των επιβατών που αναμένεται να εξυπηρετεί ο νέος υπερ-σταθμός, τα σύνθετα λειτουργικά συστήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του, αλλά και το ίδιο το κατασκευαστικό κομμάτι, τονίζονται αναλυτικά από την Κομισιόν.
Το εκτιμώμενο κόστος ανέγερσης του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στην περιοχή του Ελαιώνα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και θα ακολουθηθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αποτέλεσμα είναι σε δεύτερο, αλλά σύντομο, χρόνο να αναζητηθεί ιδιώτης επενδυτής, ο οποίος θα συμμετάσχει στο έργο μέσω διαγωνισμού.
Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τις δαπάνες μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του νέου υπερ-σταθμού. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε έκταση 66,4 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στην Αττικό Μετρό Α.Ε.
Πέραν των κτηρίων που θα ανεγερθούν σε πρώτη φάση, προβλέπεται η δυνατότητα μελλοντικής κατασκευής πρόσθετων εγκαταστάσεων όπως εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης, χώροι που θα φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και μια περιορισμένης έκτασης ξενοδοχειακή μονάδα και ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης, ο οποίος όμως δεν θα είναι μεγάλης χωρητικότητας.
To έργο θεωρείται υψίστης σημασίας για το νομό Αττικής, ο οποίος σήμερα εξυπηρετείται από δύο υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων, στην οδό Λιοσίων και στη λεωφόρο Kηφισού, που λειτουργούν έχοντας ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους.
Η έναρξη λειτουργίας του υπερ-σταθμού, που δεν προβλέπεται πριν από το 2020 και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί περίπου 13 εκατ. επιβάτες ετησίως, ενώ θα προσφέρει άριστη οργάνωση των μετεπιβιβάσεων από και προς όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως επίσης και απευθείας συνδέσεις με το αεροδρόμιο.
Η διάρκεια του έργου εκτιμάται στους 36 μήνες και εμπλεκόμενοι φορείς θα είναι η Αττικό Μετρό Α.Ε., εταιρείες ΚΤΕΛ, ο Δήμος Αιγάλεω, το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Αλεξάνδρας Κασσίμη στο kathimerini.gr