Κυριακή 16 Μαϊου 2021

Τηλεδιάσκεψη Χ. Θεοχάρη – FedHATTA

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας παρουσίασαν στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, από όλη την Ελλάδα, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα μέλη – Ενώσεις της Ομοσπονδίας, έγινε παρουσίαση στον Υπουργό όλων των επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν τα τουριστικά γραφεία και αφορούν τόσο τα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητάς τους όσο και τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του υπουργού τέθηκε μια οκτασέλιδη ατζέντα ζητημάτων προς επίλυση και μέτρων στήριξης που είναι αναγκαίο να ληφθούν από την Πολιτεία, για έναν κλάδο που παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και διαφορετικές ανάγκες, σε μια άνευ προηγουμένου αρνητική συγκυρία για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Η συζήτηση κινήθηκε στους άξονες στήριξης της απασχόλησης και λειτουργικού κόστους, στήριξης ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναγκαίων ρυθμίσεων για την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, προβολής και στήριξης της ζήτησης και θεσμικών θεμάτων.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τα επίκαιρα και επίμαχα θέματα των τουριστικών λεωφορείων και τις ειδικές ρυθμίσεις που απαιτούνται.

Ο υπουργός ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην τουριστική αγορά και στην κρουαζιέρα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και για τις εκτιμήσεις των ξένων tour operators, οι οποίοι αποτελούν τους κατεξοχήν συνεργάτες των τουριστικών γραφείων.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τουριστικών γραφείων για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο με στόχο την τόνωση της τουριστικής κίνησης το 2021 και για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες με τη FedHATTA θα συνεχιστούν προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Επιπλέον, το παρόν και το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού ήταν επίσης ένα θέμα το οποίο εξετάστηκε αναλυτικά στη διάρκεια της εξ αποστάσεως συνάντησης, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία τουρισμού πλήττεται κατ’ εξοχήν από την επιδημία του Covid-19.

Ο κ. Θεοχάρης ενημερώθηκε λεπτομερώς για την τρέχουσα κατάσταση και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Τουρισμού, από κοινού με συναρμόδιους κρατικούς φορείς, θα επεξεργαστεί ρεαλιστικές λύσεις για την ενεργή στήριξη και την αναζωογόνηση του συνεδριακού τουρισμού, σε συνάρτηση με την έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Ως προς το ζήτημα της καθαυτό υγειονομικής προστασίας και τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, ο Υπουργός Τουρισμού εξήρε τη σημασία της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή των «rapid test».

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης: «προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχουμε την ομογενοποίηση των μεθόδων ελέγχου, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων για τη μεγαλύτερη δυνατή απλοποίηση των διατυπώσεων στις πύλες αναχώρησης και άφιξης των ταξιδιωτών. Υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Επιτροπής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, βρίσκομαι σε συνεχείς συνομιλίες και διαβουλεύσεις. Επιδιώκουμε την καθιέρωση ενός ενιαίου και ορθολογικού πλαισίου λειτουργίας το οποίο θα διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την ελεύθερη μετακίνηση των τουριστών».

Ο Υπουργός Τουρισμού απηύθυνε πρόσκληση προς τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία ήδη εφαρμόζονται, καθώς και τις προτάσεις τους για ενδεχόμενες τροποποιήσεις, βελτιώσεις κ.λπ. «Θα φροντίσω προσωπικά», είπε ο κ. Θεοχάρης, «ώστε οι θέσεις σας να ακουστούν και να συζητηθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λύσανδρος Τσιλίδης, εκ μέρους όλων των συνομιλητών, ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συνάντηση αυτή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν και μέσα στο 2021 οι ενέργειες εξωστρέφειας από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, αλλά και τους φορείς, μέσω των τουριστικών γραφείων που αποτελούν τους διακινητές του οργανωμένου τουρισμού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

Από πλευράς Υπουργείου εκτός από τον Υπουργό συμμετείχε η Χαρά Πασχαλίδου, συνεργάτης του κ. Θεοχάρη.

Από πλευράς FedHATTA και ΗΑΤΤΑ οι:

Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος FedHATTA

Νικόλας Κελαϊδίτης, Αντιπρόεδρος FedHATTA, Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ

Γιώργος Μαρούτσος, Γενικός Γραμματέας FedHATTA, Πρόεδρος ΠΕΤΑΓΑ

Ζένια Κερασίδου, Αντιπρόεδρος HAPCO

Χρήστος Μιχαλάκης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου

Μάριος Μπακόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ναυτιλιακών & Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου

Στράτος Μπερέτης, Πρόεδρος Σύνδ. Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου

Αντώνης Γελασάκης, Πρόεδρος Σύνδ. Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης

Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Ταξιδιωτικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου

Δημήτρης Πετρόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πάρου Νάξου

Στράτος Μαγκουσάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών λεωφορείων Κρήτης

Σπύρος Χαλικιόπουλος, Πρόεδρος Συνδ. Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας

Άγγελος Λάμπρου, Αντιπρόεδρος HATTA, Manessis Travel

Μάρκος Σπυρομίλιος, Αντιπρόεδρος HATTA, Siva Travel

Μάριος Καμμένος, Αντιπρόεδρος HATTA, Four Ways

Αριστείδης Τσαλδάρης, Γενικός Γραμματέας HATTA, Horizon Travel

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media