Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τι προβλέπει ο συμβιβασμός ελληνικού Δημοσίου – Fraport Greece

Με συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, προχθές Τετάρτη, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο της μητρικής Fraport AG, Stefan Schulte, τον CEO της Fraport Greece, Alexander Zinell και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας, Χρήστο Κοπελούζο, επισφραγίστηκε ο συμβιβασμός μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Fraport Greece αναφορικά με συμβατική υποχρέωση που έχει το ελληνικό Δημόσιο έναντι της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Η Fraport Greece θα συνεχίσει να εκτελεί τις υποχρεωτικές επενδύσεις της και θα τις ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγράμματος.

Το ελληνικό Δημόσιο, δεν θα εισπράξει κάποιες από τις ετήσιες δόσεις των 22,9 εκατ. ευρώ και θα νομοθετήσει κάποιες επιπλέον απαλλαγές στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης των αερομεταφορών και του Τουρισμού.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Πρόκειται για εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Μετά τη σχετική συμφωνία, το Δημόσιο με τη σειρά του απαλλάσσεται από πολύ υψηλότερες υποχρεώσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού (το ετήσιο αντάλλαγμα εισπράττεται από το ΤΑΙΠΕΔ και αποδίδεται απευθείας για αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους) και παύει κάθε απαίτηση της παραχωρησιούχου σχετικά με τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Ο συμβιβασμός ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στη Fraport Greece, ήρθε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις επί αξιώσεων που ανέγειρε η εταιρεία στο πλαίσιο των συμβατικών δικαιωμάτων της.

Ειδικότερα, η Fraport Greece επικαλέστηκε εκτιμήσεις για διαφυγόντα έσοδα, μόνον κατά το πρώτο εξάμηνο, άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ από την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις.

 

Πηγές: www.kathimerini.gr, www.banks.com.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media