Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Τι προβλέπει η εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το φόρο διαμονής

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε εγκύκλιο για το φόρο διαμονής, ο οποίος επιβάλλεται από 01/01/2018 σε τουριστικά καταλύματα – ξενοδοχεία και επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα ανά ημερήσια χρήση δωματίου ή διαμερίσματος, προκειμένου να δοθούν ομοιόμορφες οδηγίες εφαρμογής και να επιλυθούν ζητήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

 

Ο φόρος επιβάλλεται ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα ως εξής:

στα ξενοδοχεία: 1 – 2 αστέρων 0,50 €

3 αστέρων 1,50 €

4 αστέρων 3,00 €

5 αστέρων 4,00 €

και στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα: 0,50 €

 

Στην εγκύκλιο υπάρχει σχετική διευκρίνιση αναφορικά με τα ξενοδοχεία ημιδιαμονής. Αναλυτικά στην περίπτωση που από τις υπόχρεες επιχειρήσεις παρέχονται υπηρεσίες ημιδιαμονής επιβάλλεται «εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής προς το χρήστη (διαμένοντα) του καταλύματος, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρούσα.

Σε περίπτωση που εντός της ίδιας ημέρας γίνεται χρήση του ίδιου δωματίου ή διαμερίσματος διαδοχικά από περισσότερους του ενός χρήστες, επιβάλλεται εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής σε κάθε χρήστη (διαμένοντα).

Στις περιπτώσεις που ο χρόνος παραμονής παρατείνεται για ορισμένες ώρες (late check out), η επιπλέον αυτή παραμονή δεν συνιστά υπηρεσία ημιδιαμονής και δεν επιβαρύνεται με φόρο διαμονής. Εφόσον, όμως, ο χρόνος παράτασης της παραμονής είναι τέτοιος που τελικά συνεπάγεται τη χρέωση μιας ακόμη ημερήσιας χρήσης του δωματίου, εξυπακούεται ότι αυτή επιβαρύνεται με φόρο διαμονής».

Σε περίπτωση ακύρωσης της κράτησης η εγκύκλιος προβλέπει: «ανεξάρτητα από την πολιτική που εφαρμόζουν οι υπόχρεες τουριστικές επιχειρήσεις στην περίπτωση ακύρωσης του συνόλου ή μέρους προγραμματισμένης διαμονής (πχ. αποζημίωση από τον πελάτη), φόρος διαμονής οφείλεται μόνον εφόσον έγινε άφιξη (check in) στο τουριστικό κατάλυμα και για τις ημέρες από την άφιξη και μέχρι την αναχώρηση (check out) από αυτό».

Τέλος πρόβλεψη για φόρο διαμονής υπό προϋποθέσεις υπάρχει και για τα τουριστικά καταλύματα τύπου airbnb.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει: «Στις περιπτώσεις που τα τουριστικά καταλύματα του ν. 4276/2014 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου διαμονής διατίθενται σε πλατφόρμες διαμοιρασμού (τύπου airbnb κ.λπ.) και παρέχονται προς τους διαμένοντες και λοιπές υπηρεσίες πέραν των κλινοσκεπασμάτων, οι διαχειριστές των ακινήτων αυτών θα πρέπει για τα συγκεκριμένα ακίνητα να αποδίδουν και φόρο διαμονής, καθώς οι εν λόγω μισθώσεις δεν θεωρούνται αστικές, αλλά πρόκειται για υπηρεσίες διαμονής που παρέχονται από τουριστικές επιχειρήσεις – τουριστικά καταλύματα».

 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο.

 

Πηγή: www.skai.gr