Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Τι αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στον τουρισμό

AGENCYΣημαντικές είναι οι παρεμβάσεις στον κλάδο του τουρισμού, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η λειτουργία τουριστικών γραφείων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, αρκεί να περιέχουν στο διακριτικό τους τίτλο τον όρο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» (e-service).

Οι αλλαγές που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο στον τομέα του τουρισμού, μεταξύ άλλων, είναι:

1. Καταργούνται περιορισμοί (χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.α.) για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων.

2. Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης, θεώρησης και έγκρισης τιμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), καθώς οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

3. Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.

4. Θεσπίζεται η υπαγωγή τουριστικών καταλυμάτων σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης (time share), σε ποσοστό έως 49% της συνολικής δυναμικότητας των εν λόγω καταλυμάτων σε κλίνες, ανεξάρτητα από τη λειτουργική τους μορφή.

Πηγές: www.tanea.gr, www.kathimerini.gr