Μεγάλη αύξηση σημειώνει τα τελευταία χρόνια η «βιομηχανία» της κρουαζιέρας με εξαίρεση την ανατολική Μεσόγειο, λόγω της πολιτικής «έντασης» στη γειτονική Τουρκία, σε σημείο που τα ναυπηγεία και τα λιμάνια δεν μπορούν να καλύψουν την τεράστια ζήτηση.
Στελέχη του ναυπηγικού κλάδου δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης στη ζήτηση από τις εταιρείες της κρουαζιέρας, αφού στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα μόλις τέσσερις μεγάλοι ναυπηγοί, οι οποίοι είναι σε θέση να κατασκευάσουν κρουαζιερόπλοια τύπου σειράς Mein Schiff της TUI, ενώ τα ασιατικά ναυπηγεία δεν πληρούν ακόμη τα υψηλά ευρωπαϊκά στάνταρ ποιότητας.
Η κρουαζιέρα ως προϊόν είναι ένας οικονομικά ανερχόμενος κλάδος, καθώς φέτος «εισέρχονται» 12 νέα κρουαζιερόπλοια, με τα επτά από αυτά χωρητικότητας 2.500 επιβατών το κάθε ένα.
Το 2016, 6,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι επέλεξαν την κρουαζιέρα για τις διακοπές τους, σημειώνοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με το 2015, με περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης.
Η άνθιση του κλάδου όμως προκαλεί και προβλήματα στους τουριστικούς προορισμούς, με το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας τον Ιούνιο σε μια μέρα να το επισκέπτονται περισσότεροι από 9.000 τουρίστες, με δυνατότητα εξυπηρέτησης μόλις 7.000 ημερησίως στη μικρή παλιά πόλη.
Στη Βενετία παρά τις θετικές επιπτώσεις του τουρισμού οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και ο ΟΗΕ επιχειρεί να επιβάλει απαγορεύεις, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Μάλτα που αυξάνει τους επιβάτες κρουαζιέρας λόγω της κατάστασης σε Τυνησία, Αίγυπτο και Τουρκία.
Στην Ισπανία το 2016 καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ των 3.918 κρουαζιερόπλοιων με περίπου 8,5 εκατομμύρια τουρίστες, με τη Βαρκελώνη να δέχεται περίπου 2,7 εκατομμύρια τουρίστες από κρουαζιερόπλοια -αυξημένος κατά 6% περίπου- με επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στο κέντρο της πόλης.
Πηγή: www.dw.com