Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Θεσσαλονίκη: Πωλείται φθηνά το ξενοδοχειακό προϊόν της πόλης

 

Μόλις 53 ευρώ ήταν το 2018 το μέσο έσοδο των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης ανά διαθέσιμο δωμάτιο, το λεγόμενο RevPAR, όταν πανελλαδικά το συγκεκριμένο ποσό ανέχεται στα 109 ευρώ, στα 97 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας και στα 93 ευρώ για τα περίχωρα της.

Επιπλέον, η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ανήλθε το 2018 στα 75,4 ευρώ (+5,6% σε σχέση με το 2017), όταν στην Αθήνα άγγιξε τα 126,5 ευρώ (+11,5%).

Εάν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης ανήλθαν το 2018 σε περίπου 70%, όσο περίπου δηλαδή και στην Αθήνα (76,4%), φαίνεται ότι το ξενοδοχειακό προϊόν της πόλης πωλείται στη μισή τιμή.

Τα παραπάνω ανέφερε η Sarah Duignan, director of clients relationships της εταιρείας ανάλυσης ξενοδοχειακών δεδομένων STR, που με έδρα τις ΗΠΑ αποτελεί την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στο συγκεκριμένο αντικείμενο, κατά την ομιλία της στην εσπερίδα με θέμα «Tourism of Tomorrow», που πραγματοποίησε το αμερικανικό κολέγιο Ανατόλια στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, αναφέρθηκε διεξοδικά για το ανεκμετάλλευτο, όπως το χαρακτήρισε, κομμάτι της κρουαζιέρας. «Μόνο σε δύο πόλεις της Μεσογείου έχει τη δυνατότητα ο επιβάτης κρουαζιέρας να κατέβει από το πλοίο και να περπατήσει μέχρι το κέντρο της πόλης: στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στη Θεσσαλονίκη και αυτό είναι κάτι που δεν το αξιοποιούμε», σημείωσε.

 

Πηγές: www.voria.gr, www.zougla.gr