Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Χ. Θεοχάρης: «Η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα περάσει»

Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και τους οικονομικούς στόχους για το 2021 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 και το δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγεωργίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι:

«Eλπίζουμε το 2021 να είναι μια χρονιά ανάκαμψης, η οποία φέρνει την επιστροφή της ελπίδας. Φέρνει όμως επίσης ξεχωριστές προκλήσεις και δυσκολίες. Χάρη στα εμβόλια, σταδιακά οι άνθρωποι θα αρχίσουν να φοβούνται όλο και λιγότερο. Ως προς τους οικονομικούς στόχους, το 2021 μπορεί να έχουμε ακόμη και διπλασιασμό του μεριδίου που καταφέραμε να κερδίσουμε αναλογικά με τις αφίξεις του 2019. Το 2020 είχαμε 20 – 22%. Εφέτος μπορούμε να φτάσουμε ακόμη και στο 50% των προ πανδημίας επιδόσεων. Και αυτό θα αποτελεί μια πολύ μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με το 2020».

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Για το ζήτημα των εμβολιασμών και τη μέθοδο η οποία εφαρμόζεται, ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε:

«Θέλω να πιστεύω ότι από τον Απρίλιο και έπειτα, όταν πλέον περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν εξασφαλίσει την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά, κυρίως, αφού τα εργοστάσια θα έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, θα υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το να εμβολιαστεί ο πληθυσμός πολύ πιο γρήγορα από ό,τι βλέπουμε στην παρούσα φάση».

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση τη σημασία του εμβολιασμού για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού:

«Εμείς, ως Υπουργείο Τουρισμού, έχουμε κάνει μια σειρά προτάσεων σε διεθνές επίπεδο, κατ’ αρχάς σχετικά με τη χρήση των εμβολίων, ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανθρώπων οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί. Η επιστολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Πρόεδρο της Κομισιόν κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αποδεικνύει ακριβώς τη σημασία που δίνεται σε αυτή την προσπάθεια. Στο δικό μου επίπεδο, έχουμε συζητήσει την πρόταση περί πιστοποιητικών εμβολιασμού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, καθώς και στο περιθώριο διαφόρων διμερών επαφών. Επί παραδείγματι, πολύ καλή ευκαιρία για την προώθηση της πρότασης είναι η ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία. Υπάρχει θετικό κλίμα. Θεωρώ ότι η πρόταση για τα πιστοποιητικά των εμβολιασμών -με τις όποιες προσαρμογές μπορεί να ζητηθούν από κάποιες άλλες χώρες- θα περάσει και πρέπει να περάσει».

Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων οι οποίες επλήγησαν από τον κορονοϊό:

«Στο Υπουργείο Τουρισμού δημιουργήσαμε μια σειρά από προγράμματα εντελώς πρωτότυπα, τα οποία δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ στο παρελθόν. Και, φυσικά, είχαμε το πολύ δύσκολο και περίπλοκο έργο του ανοίγματος της οικονομίας το καλοκαίρι, σταδιακά, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα και να μην είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας επί έναν ολόκληρο χρόνο συνεχώς. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media