Κυριακή 28 Μαϊου 2023

Θάνος Πάλλης: Η Μεσόγειος «γεννήθηκε» για την κρουαζιέρα

«Λέμε η Μεσόγειος «γεννήθηκε» για την κρουαζιέρα. Είναι ακριβώς η ύπαρξη πολλαπλών προορισμών, η δυνατότητα να δημιουργηθούν χιλιάδες διαδρομές, σε σημεία εκπληκτικής ομορφιάς, σημαντικής ιστορίας, που δημιουργεί έναν ανταγωνιστικότατο περιβάλλον – κυρίως όταν, σε αντίθεση με τη χώρα μας, σε γειτονικές χώρες υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξη», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο portal newmoney.gr, o Θάνος Πάλλης, γενικός γραμματέας της ΜedCruise (ένωση λιμανιών κρουαζιέρας Μεσογείου) και αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Πάλλη:

1. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις 25,3 εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να πραγματοποιήσουν μία κρουαζιέρα μέσα στο 2017, σχεδόν 4% περισσότεροι από το 2016. Πρόκειται για μια βιομηχανία μοναδική καθώς έχει κινηθεί ανοδικά κάθε έτος για τρεις δεκαετίες και με συνολική αύξηση κατά 62% τη δεκαετία 2007 – 2016».

2. «Η συνεχής ανάπτυξη της κρουαζιέρας οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον, στην καινοτομία και ανανέωση του προϊόντος που προσφέρουν οι εταιρείες κρουαζιέρας. Δεύτερον, στην αξιοσημείωτη αναβάθμιση των υποδομών σημαντικού αριθμού λιμένων και η κινητοποίηση αρκετών προορισμών να υποδεχθούν δραστηριότητες κρουαζιέρας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων κυκλικών διαδρομών. Τρίτον, στην «παγκοσμιοποίηση» του προϊόντος την οποία έφερε η ασιατική αγορά».

3. «Οι εταιρείες κρουαζιέρας συνεχίζουν να ναυπηγούν πλοία. Τα νέα πλοία μόνο εντός του 2016 ήταν 15 και σύμφωνα με τις υφιστάμενες παραγγελίες θα προστεθούν σύντομα κρουαζιερόπλοια συνολικής χωρητικότητας 200.000 επιβατών. Συνολικά, 74 πλοία βρίσκονται σήμερα σε παραγγελία, εκ των οποίων τα 71 «χτίζονται» στην Ευρώπη και θα προσφέρουν σύντομα κρουαζιέρες σε διαφορετικές αγορές ανά τον κόσμο. Παράλληλα μέσα στο 2016 περισσότερα από 65 κρουαζιερόπλοια, περίπου 10% του παγκόσμιου στόλου, βρέθηκαν στα ναυπηγεία για ανακατασκευή».

4. «Λέμε συχνά ότι η Μεσόγειος «γεννήθηκε για την κρουαζιέρα». Είναι ακριβώς η ύπαρξη πολλαπλών προορισμών, η δυνατότητα να δημιουργηθούν χιλιάδες διαδρομές, σε σημεία εκπληκτικής ομορφιάς, σημαντικής ιστορίας και φιλικότατων ανθρώπων που δημιουργεί έναν ανταγωνιστικότατο περιβάλλον – κυρίως όταν, σε αντίθεση με τη χώρα μας, σε γειτονικές χώρες (π.χ. Ισπανία, Γαλλία), υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξη».

5. «Απουσιάζει η διαχρονική στρατηγική μάρκετινγκ και η συνεχής επαφή με τις εταιρείες κρουαζιέρας ώστε να κατανοηθεί τι ζητούν τόσο οι σημερινοί όσο και οι δυνητικοί χρήστες των λιμένων. Ενδεικτικά η συστηματική παρουσίαση των λιμένων και των προορισμών στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τα οποία επηρεάζουν και προσελκύουν επιβάτες είναι σχεδόν μηδενική, ενώ δύσκολα θα είχε κάποιος θετικά σχόλια για την συστηματικότητα των συναντήσεων των ελληνικών λιμένων με τις εταιρείες κρουαζιέρας».

6. «Απαιτείται συντονισμένη επιδίωξη μετατροπής της αγοράς της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας σε «πηγή» επιβατών. Είναι επίσης κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι οι προορισμοί είναι αυτοί που εξασφαλίζουν προσεγγίσεις και κέρδη κυρίως μέσα από τις εκδρομές που πραγματοποιούν οι επιβάτες. Στους καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή ενός προορισμού συμπεριλαμβάνονται οι τουριστικούς πράκτορες, οι λιμενικές πράκτορες, και όσοι εμπλέκονται στις εκδρομές των επιβατών. Οι μισοί και περισσότεροι επιβάτες μιας κρουαζιέρας έχουν προηγούμενες εμπειρίες από κρουαζιέρες, συνεπώς επισκέπτονται προορισμούς από ενδιαφέρον και διάθεση συλλογής εμπειριών και διαφορετικών παραστάσεων».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Πάλλη στο newmoney.gr