Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Τέλος του 2018 το master plan για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Μέχρι το τέλος του 2018 η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo προβλέπει, ότι θα μπορεί να έχει στα χέρια της, εγκεκριμένο από τα αρμόδια υπουργεία, το master plan για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου όπως και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΘ – Ηelexpo Τάσο Τζήκα και το διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη, με την ευκαιρία της συνέντευξης για τις κλαδικές εκθέσεις της περιόδου και την ανακοίνωση της διεύρυνσης των Περιφερειακών Εκθέσεων που υποστηρίζει η ΔΕΘ – Helexpo.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τζήκας ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για συμμετοχή μελετητών στο διαγωνισμό εκπόνησης του Σχεδίου Ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης και πως αναμένει άμεσα να επιλεγεί ο ανάδοχος.

Oι τρεις προσφορές κατατέθηκαν από τα εξής σχήματα: 1) Ρόικος Α.Ε. 2) Γεωχώρος Μελετητική Α.Ε. – Μουτσιάκης Ευθύμιος 3) Δίκτυο Α.Ε. – Ευρωτεκ Α.Ε. – ΑΚΚΤ Σύμβουλοι Μηχανικοί.

Βεβαίως, το επόμενο και σημαντικό βήμα θα είναι η εξεύρεση πόρων για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που εκτιμάται ότι θα έχει κόστος άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση της ΔΕΘ – Helexpo προς το υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά τη δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού, συνεδριακού και επιχειρηματικού κέντρου στην έκταση των 180 στρεμμάτων των υφιστάμενων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, καθώς και μητροπολιτικού πάρκου, με στόχο να αποτελέσουν από κοινού ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη.

 

Πηγές: www.naftemporiki.gr, www.voria.gr

 

Σημείωση eTravel News

Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα στο voria.gr, η διοίκηση της ΔΕΘ προτείνει να υλοποιηθεί η μελέτη των Advice – BCS – Kantor, που εκπονήθηκε το 2013 και προβλέπει την κατασκευή σύγχρονων εκθεσιακών χώρων περίπου 50.000 τ.μ., συνεδριακού κέντρου, business center, καταστημάτων, parking και ξενοδοχείου. Κεντρικό στοιχείο της ανάπλασης προτείνεται να είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου που θα εκτείνεται στα 86 στρέμματα, από τα 180 στρέμματα που είναι η έκταση της Διεθνούς Έκθεσης. Όταν η ανάπλαση ολοκληρωθεί, λίγα θα μείνουν να θυμίζουν το εκθεσιακό κέντρο στη σημερινή του μορφή. Από τα πολλά κτίσματα που σήμερα υπάρχουν διάσπαρτα στα 180 στρέμματα της ΔΕΘ, θα διατηρηθεί οπωσδήποτε το Παλέ ντε Σπορ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ο Πύργος του ΟΤΕ, ενώ το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα χρειαστεί lifting, εξωτερικά και εσωτερικά.