Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Στην τελική ευθεία η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό του 2018, για να δεχτεί τους πρώτους του φοιτητές, ύστερα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Tο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα περιλαμβάνει:

– Πέντε σχολές από τις επτά που έχουν σήμερα τα δύο ΤΕΙ.

– 23 τμήματα τετραετούς φοίτησης τα οποία θα προκύψουν από τη συγχώνευση 36 τμημάτων (42 με τις κατευθύνσεις), που υπάρχουν σήμερα στα δύο ΤΕΙ.

– 13 τμήματα χάνουν την αυτονομία τους και δημιουργούνται αντίστοιχες κατευθύνσεις ενώ αρκετά μετονομάζονται και αναβαθμίζονται.

Για τη Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας προβλέπονται πέντε τμήματα: Μεταφέρεται εδώ από τη Σχολή Επιστημών Υγείας, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, διατηρείται αυτόνομο το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας ενώ το Μάρκετιγκ, η Διαφήμιση, η Διοίκηση των Μονάδων Υγείας γίνονται κατευθύνσεις.

Είναι σημαντικό ότι δημιουργείται αυτοδύναμο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, το οποίο μέχρι τώρα ήταν κατεύθυνση στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα διαμορφωθούν πλήρως τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα σπουδών. Επισημαίνεται ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τα δύο ΤΕΙ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις προτάσεις τους, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η αξιολόγηση των Προγραμμάτων Σπουδών από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Η συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει το δρόμο σε πολλές συνενώσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και συνεργασίες ανάμεσα σε ΤΕΙ, μέσα από αξιολόγηση σε βάθος τριετίας, φέρνοντας σημαντικές ανακατατάξεις στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Ολυμπίας Λιάτσου στο tovima.gr.