Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Στην τελική ευθεία για το 6ο Navarino Challenge

Η πολυβραβευμένη διοργάνωση «Navarino Challenge» παρουσίασε τις φετινές δραστηριότητες και τους πρεσβευτές της, δίνοντας το ετήσιο ραντεβού της, για 6η συνεχή χρονιά, στη Μεσσηνία και την Costa Navarino, στις 12 – 14 Οκτωβρίου 2018. Το Navarino Challenge συνεχίζει να καινοτομεί και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς του αθλητικού τουρισμού δημιουργώντας νέα κοινά τουριστών και στοχεύοντας σε αυτό που όλοι αποκαλούν Sports Tourism Destination.

Ο αθλητικός τουρισμός δεν είναι πλέον μόνο μια αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού αλλά έχει πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια επανάσταση στον τουρισμό, δημιουργώντας ετησίως από 12 έως 15 εκατομμύρια αφίξεις διεθνώς, ενώ κατά μέσο όρο τα έσοδα υπολογίζονται στο 25% στο σύνολο του τουρισμού σε κάθε χώρα και σε κάποιες άλλες φτάνει το 55%!

Η συνέντευξη Τύπου για την κορυφαία διοργάνωση αθλητικού τουρισμού, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε και βραβευμένης με Χρυσό Ermis, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, του Προέδρου του ΕΟΤ Χαράλαμπου Καρίμαλη και του Ελληνοαμερικανού υπεραμαραθωνοδρόμου, Κωνσταντίνου Καρνάζη που συμμετέχει για 6η συνεχή χρονιά στη διοργάνωση ως πρεσβευτής της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Το Navarino Challenge συνεχίζοντας την επιτυχημένη διαδρομή του για 6η συνεχή χρονιά στη Μεσσηνία, αποτελεί πλέον μια διοργάνωση θεσμό. Και φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού πλήθος επωνύμων και καταξιωμένων επαγγελματιών αθλητών, αλλά σε αυτό που θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα, είναι η μαζική παρουσία ερασιτεχνών αθλητών και να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να ευδοκιμούν διοργανώσεις που προωθούν αυτή τη μορφή αθλητισμού. Παράλληλα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Navarino Challenge αποτελεί πρότυπο διοργάνωσης αθλητικού τουρισμού, ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που υπάρχει πρόσφορο έδαφος για οικονομική ανάπτυξη από την άνθιση αυτού του είδους τουρισμού».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το Υπουργείο Τουρισμού, η Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά και ο ΕΟΤ στηρίζουν έμπρακτα σημαντικές πρωτοβουλίες που προσελκύουν το παγκόσμιο αθλητικό ενδιαφέρον. Μια τέτοια σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί και το Navarino Challenge. Γιατί καθιερώνει τη χώρα μας ως τον πλέον ελκυστικό και ασφαλή προορισμό, που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες Θεματικού Τουρισμού, 365 ημέρες το χρόνο και λειτουργεί αποδεδειγμένα προς όφελος τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών».

Με τη σειρά του ο υπερμαραθωνοδρόμος, Κωνσταντίνος Καρνάζης ανέφερε σχετικά: «Όταν ταξιδεύω στον κόσμο είμαι πρεσβευτής της Ελλάδας και του μεγαλείου της στον υπόλοιπο κόσμο. Ο καθένας μας είναι απορροφημένος στις καθημερινές ασχολίες και μερικές φορές δεν βλέπουμε τη μαγεία που έχουμε εδώ. Αλλά το να τρέχεις στη Μεσσηνία, στα νησιά, οπουδήποτε στην Ελλάδα σε κάνει να νιώθεις ζωντανός. Είναι κάτι στον αέρα, στο τοπίο, μια ιδιαίτερη μαγεία που δεν υπάρχει αλλού στην γη. Αποστολή μου είναι να ταξιδέψω στον κόσμο και να ενθαρρύνω περισσότερους ανθρώπους να έρθουν και να ζήσουν αυτή τη μαγεία. Το Navarino Challenge είναι ο τρόπος να το κάνεις αυτό. Είναι η 6η διοργάνωση και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος!».

Eκ μέρους της διοργάνωσης το λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, Στέφανος Θεοδωρίδης ο οποίος τόνισε: «Με μεγάλη χαρά διοργανώνουμε για 6η χρονιά το Navarino Challenge, μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού η οποία αποτελεί πλέον ετήσιο ραντεβού για αθλητές και για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως και στην Costa Navarino έχουμε δημιουργήσει τις υποδομές για 12μηνο τουρισμό με αθλήματα και διοργανώσεις που προσελκύουν νέα κοινά».

Εν συνεχεία ο Διευθύνων Σύμβουλος Active Media Group, Άκης Τσόλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βρίσκομαι σε μια πολύ ιδιαίτερα τιμητική θέση, μετά από 6 χρόνια και σχεδόν 8, από τότε που μπήκε η ιδέα για τη διοργάνωση να τη βλέπω και να τη ζω να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται χρόνο με το χρόνο. Από τις τρεις διαδρομές τρεξίματος σε Τρίπολη, Καλαμάτα και Πύλο στις 25 σχεδόν αθλητικές δραστηριότητες σήμερα, με πάνω από 12 Ολυμπιακά αθλήματα σε λιγότερο από 48 ώρες. Το Ολυμπιακό ιδεώδες μιλάει για την ένωση λαών και ανθρώπων, γιατί ο αθλητισμός ενώνει. Ενώνει επαγγελματίες με ερασιτέχνες αθλητές, Ολυμπιονίκες με πρωταθλητές, μεγάλους και παιδιά, που τρέχουν δίπλα δίπλα, ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες και ικανότητες. Ταυτόχρονα  δεν σταματάει να δίνει μηνύματα ήθους, παιδείας από προσωπικότητες ισχυρές. Προσωπικότητες – θρύλους στο χώρο τους, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Θα ήθελα λοιπόν να ανακοινώσω την προσθήκη για το 2018 του Παναγιώτη Γιαννάκη και του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη που θα είναι στην 6η επετειακή μας διοργάνωση και θα προωθήσουν το μήνυμα του αθλητισμού με τη φράση #sportsunitepeople. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να ενημερώσουμε τους νέους με το #eatwell #runwell #livewell όπως ονομάσαμε τη δική μας καμπάνια κατά της παιδικής παχυσαρκίας». 

Αμέσως μετά ο Καθηγητής, Δρ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, Αναπληρωτής Πρύτανης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών & Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε: «Σε μια χώρα που οι καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον σε προκαλούν να αθληθείς, η επιδημιολογική έρευνα δείχνει ότι το 40% των κατοίκων δεν ασκείται ούτε σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας, ενώ η παχυσαρκία και το υπέρβαρο αγγίζει το 50%. Στον παιδικό πληθυσμό δε, τα ποσοστά αυτά είναι περισσότερο ανησυχητικά. Μαζικές δράσεις αθλητισμού “για όλους” είναι επιβεβλημένες και πρέπει να υποστηρίζονται από όλους τους φορείς, με σκοπό την αγωγή και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού».

Περισσότερες πληροφορίες για τα πακέτα διαμονής στο The Westin Resort Costa Navarino θα βρείτε στο link που ακολουθεί στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

http://www.navarinochallenge.com/accommodation-packages

Το «Navarino Challenge» θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση της Costa Navarino, του The Westin Resort Costa Navarino, της Active Media Group και την στήριξη των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί και αυτή τη χρονιά υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (KOE).

 

Φωτογραφία: Άποψη της αίθουσας της συνέντευξης Τύπου του Navarino Challenge 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (photo by Mike Tsolis).