Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Τελετή έναρξης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Η προβλήτα του Μικρού Κούλε στο Ηράκλειο της Κρήτης έγινε το εντυπωσιακό σκηνικό στην τελετή έναρξης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας που αναβιώνει φέτος αναβαθμισμένος στο καλεντάρι της UCI, κατηγορίας 2,1 Europe Tour, με πέντε συναρπαστικές διαδρομές από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα.

Παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, προσκεκλημένου του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και όπως όλα δείχνουν επόμενου Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας των ΗΠΑ, η προβλήτα κατακλύστηκε από εκπροσώπους όλων των θεσμικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλούς πολίτες που παρακολούθησαν την παρουσίαση των ομάδων.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Το πολυεπίπεδο και εξόχως σημαντικό περίγραμμα της διοργάνωσης έδωσε στη σύντομη ομιλία του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης που μεταξύ άλλων είπε:

«Συνδέουμε τον αθλητισμό με τον τουρισμό, ωφελώντας τις τοπικές κοινωνίες και τον εθνικό στόχο. Και αυτό θα επιτύχουμε και με τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, μία προς μία τις 20 φημισμένες Επαγγελματικές και Εθνικές ομάδες και τους 140 ποδηλάτες κορυφαίου επιπέδου. Εκκίνηση αύριο από εδώ, από το Ηράκλειο, διασχίζοντας την Κρήτη. Εδώ, που ο ξακουστός Μινωικός πολιτισμός «παντρεύεται» με την κρητική φιλοξενία και τη διατροφή, που το μπλε του ουρανού ενώνεται με το μπλε της θάλασσας και το άγριο τοπίο των οροσειρών αντιλαλεί μύθους θρυλούμενους ανά την υφήλιο.

Κατόπιν, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και τερματισμός την 1η Μάϊου στην Ήπειρο, στα Ιωάννινα. Πέντε ημέρες παγκόσμιας προβολής της Ελλάδας μας. Πέντε ημέρες συγκινήσεων στα αντίστοιχα συναρπαστικά Ετάπ, με φόντο τα καταπληκτικά τοπία της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Λεβεντάκης ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Η σπουδαιότητα του αγώνα δεν περιγράφεται σε λίγες αράδες. Το αποτύπωμα του θα φανεί συν το χρόνω. Οι γνωρίζοντες τη δυναμική του αθλήματος, το ξέρουν αυτό πολύ καλά. Η ποδηλατική οικογένεια δράττετε της ευκαιρίας να αναπτύξει την αγωνιστική ποδηλασία. Να περάσει τα μηνύματα της στις σημερινές προκλήσεις της βιώσιμης κινητικότητας, της συμβολής της στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην ανάπτυξη της καλής πρακτικής της μετακίνησης στον αστικό ιστό. Στην συμβολή υγιών πολιτών».

Οι αθλητές που θα τιμήσουν με την παρουσία τους τον αγώνα εκπροσωπούν πέντε ηπείρους και 26 χώρες, με την Ευρώπη να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 108 συμμετοχές.

Ανάμεσά τους, διακρίνουμε 16 που έχουν εμπειρία από τους τρεις μεγάλους Γύρους (Grand Tours), Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, τα «γκραν σλαμ» της ποδηλασίας.

Οι ομάδες του Γύρου:

Trek – Segafredo – UCI World Team
Bingoal Pauwels Sauces WB – UCI Pro Team
Drone Hopper – Androni Giocattoli – UCI Pro Team
Human Powered Health – UCI Pro Team
Caja Rural – Seguros RGA – UCI Pro Team
Team Novo Nordisk – UCI Pro Team
Allinq Continental Cycling Team – UCI Continental Team
Astana Qazaqstan Development Team – UCI Continental Team
BHS – PL Beton Bornholm – UCI Continental Team
Cross Team Legendre – UCI Cyclocross Team
Dukla Banska Bystrica – UCI Continental Team
Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling – UCI Continental Team
Giotti Victoria – Savini Due – UCI Continental Team
Mg.K Vis – Color for Peace – VPM – UCI Continental Team
Team Coop – UCI Continental Team
Terengganu Polygon Cycling Team – UCI Continental Team
XSpeed United Continental – UCI Continental Team
Tarteletto – Isorex – UCI Continental Team
Εθνική ομάδα Κύπρου
Εθνική ομάδα Ελλάδας

Στη λίστα εκκίνησης συναντούμε ομάδες πολυεθνικές, με κάθε ποδηλάτη να προέρχεται από διαφορετική χώρα, όπως οι Novo Nordisk και Xspeed United, αλλά και ομάδες εθνικές, όπου όλα τα μέλη τους έχουν κοινή καταγωγή όπως η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και οι Tarteletto – Isorex, Dukla Banská Bystrica και Bhs PL Beton Bornholm.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media