Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Τεχνητοί ύφαλοι και βύθιση δύο πλοίων για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Αποκόρωνα Χανίων

Εγκρίθηκαν χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή Όρμος Μπρος Γιαλός του Δήμου Αποκορώνου Χανίων.

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του κόλπου του Αλμυρού, νότια του ακρωτηρίου Δρέπανο, 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων. Πρόκειται για μια βραχώδη παραλία με βαθιά νερά, το μήκος της δεν ξεπερνά τα 15 μέτρα.

Για την εγκατάσταση του πάρκου θα χρησιμοποιηθεί θαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων, με πυθμένα που αποτελείται από αμμώδεις εκτάσεις με βραχώδεις σχηματισμούς και ποσειδωνίες που δεν παρουσιάζουν απότομες κλίσεις. Δεν προβλέπονται εγκαταστάσεις στη στεριά για τη λειτουργία του πάρκου.

Εντός του πάρκου πρόκειται να ποντιστούν δύο παροπλισμένα πλοία, τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν από το Πολεμικό Ναυτικό στο Δήμο Αποκορώνου, καθώς επίσης και καινοτόμες μονάδες τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων), οι οποίες κατασκευάζονται από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Στα όρια του Καταδυτικού Πάρκου θα δημιουργηθούν τρεις καταδυτικές διαδρομές με τρόπο ώστε το πάρκο να μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενεί ισάριθμες ομάδες επισκεπτών.

Αρμόδιος φορέας για την κατασκευή και λειτουργία του έργου είναι ο Δήμος Αποκορώνου.

 

Πηγή: www.hania.news