Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Συνεχίζεται η μείωση του εσωτερικού τουρισμού

Συνεχίζεται και φέτος η μείωση του εσωτερικού τουρισμού, την ώρα που η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό προβλέπεται να φτάσει σε επιδόσεις – ρεκόρ, που ίσως ξεπεράσουν τα 30.000.000.

Η μείωση του εσωτερικού τουρισμού ξεκίνησε από το 2009, με αποτέλεσμα οι διακοπές των Ελλήνων να έχουν συρρικνωθεί στο 1/3 σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη «δεύτερη» τουριστική Ελλάδα, αυτή των μικρών καταλυμάτων και των λιγότερο δημοφιλών προορισμών που στηρίζονταν στον Έλληνα τουρίστα.

Τα νέα λοιπόν είναι αισιόδοξα από το εξωτερικό, ωστόσο εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, με τον Έλληνα να έχει περιορίσει την περίοδο των διακοπών του στο πενθήμερο, ενώ πλέον μία από τις τάσεις που φαίνεται να κερδίζει έδαφος μέσα στην κρίση έχει να κάνει με τις οικογένειες που προτιμούν πλέον να «πακετάρουν» τις διακοπές τους αναζητώντας φθηνές λύσεις all inclusive προκειμένου να ρίξουν τον προϋπολογισμό του ταξιδιού τους.

H μείωση του εσωτερικού τουρισμού έχει αντίκτυπο και στην άλλη τουριστική Ελλάδα, εκτός των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών των Κυκλάδων, της Κρήτης ή του Ιονίου, στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και τα μικρά καταλύματα – κυρίως πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν προσαρμοσμένο το προϊόν τους στον εσωτερικό τουρισμό και μένουν τώρα, όπως είναι φυσικό, εκτός των διεθνών αφίξεων.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. «Διανύουμε ακόμη μία κακή χρονιά για τον εσωτερικό τουρισμό, που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης», επισημαίνει ο κ. Τάσιος και συνεχίζει: «Ένα σημείο που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τον εσωτερικό τουρισμό είναι το γεγονός ότι η περίοδος στην οποία συγκεντρώνεται η ζήτηση από Έλληνες τουρίστες έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια στο ήμισυ και ακόμη λιγότερο, από το τέλος Ιουλίου έως και το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, ενώ παλιότερα το αντίστοιχο διάστημα ήταν μεγαλύτερο, από 40 έως 50 ημέρες συνολικά στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Αντίστοιχα, έχει συρρικνωθεί και ο μέσος όρος διαμονής, που πλέον είναι πέντε μέρες, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν ξεπερνούσε τη μία εβδομάδα για τον Έλληνα τουρίστα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής τονίζει επίσης το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα χρόνια της κρίσης τα μικρότερα καταλύματα σε όλη τη χώρα, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα μικρά νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου κ.ά. «που δούλευαν κατά 80% με Έλληνες και τώρα δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους. Πρόκειται για καταλύματα, κατά βάση οικογενειακές επιχειρήσεις, από 1 έως 3 αστέρια των 15 έως μάξιμουμ 50 δωματίων, που ήταν προσαρμοσμένα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, είτε μεμονωμένα είτε μέσω του κοινωνικού τουρισμού, ο οποίος έχει περιοριστεί και αυτός σε μεγάλο βαθμό εν μέσω κρίσης».

Τα επίσημα νούμερα για την περίοδο από το 2008 έως το 2015 παραπέμπουν σε μείωση του εσωτερικού τουρισμού κατά περίπου 67%, ενώ στο ίδιο (αρνητικό) μοτίβο κινήθηκε κατά τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων και το 2016, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατόπιν και της σχετικής επεξεργασίας από το SETE Intelligence, για τα ταξίδια με τουλάχιστον τέσσερις διανυκτερεύσεις προκύπτει ότι μεταξύ 2008 και 2015 λόγω της κρίσης ο αριθμός μειώθηκε κατά 50,7%, στα 3.368.957 ταξίδια, ενώ η συνολική δαπάνη μειώθηκε κατά 66,5% – από τα 3,16 δισ. ευρώ του 2008 σε 1,06 δισ. ευρώ το 2015.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr