Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Σύμφωνο συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Tyrol Αυστρίας

Σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια του Tyrol της Αυστρίας υπέγραψαν χθες (27/06) στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυβερνήτης του Tyrol Günther Platter.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας:

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πριν την υγειονομική κρίση, επί τρία συνεχόμενα έτη, ήταν η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας στις αφίξεις τουριστών. Παράλληλα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συνεργασία που υπογράφουμε σήμερα μαζί, γιατί η Περιφέρειά σας, το Tyrol, μέσα από τη σπουδαία δουλειά που έχετε κάνει ως Κυβερνήτης όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί Περιφέρεια πρότυπο για την περιοχή και στους δύο αυτούς τομείς, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε έτοιμοι, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε εντατικά μαζί, για να φέρουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τις Περιφέρειές μας, για να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες, για όλους τους συμπολίτες μας».

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Το Σύμφωνο συνεργασίας για τον τουρισμό αφορά σειρά κοινών δράσεων, που ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, όπως μεταξύ άλλων:

– Την τουριστική προώθηση από κοινού των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Tyrol.
– Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των στελεχών του τομέα του τουρισμού.
– Την προώθηση ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου.
– Την παροχή υποστήριξης στους επαγγελματίες του τουρισμού.
– Τη φιλοξενία δημοσιογράφων από τις δύο Περιφέρειες για την προβολή τους σε κάθε χώρα.
– Την προσπάθεια για αεροπορική σύνδεση Κεντρικής Μακεδονίας και Tyrol, δηλαδή της Θεσσαλονίκης με το Innsbruck.

Από την πλευρά του ο κ. Platter, μετσξύ άλλων, επισήμανε:

«Μας συνδέει βαθιά φιλία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και εκτιμώ πολύ τη δουλειά που κάνει τόσο ως Περιφερειάρχης όσο και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Είχαμε στο παρελθόν πολλές συναντήσεις και συζητήσεις και πρόσφατα στο Innsbruck πήραμε την απόφαση να συνυπογράψουμε το σύμφωνο συνεργασίας για την αγροτική οικονομία και του τουρισμό. Υπάρχουν πολλές και καλές προϋποθέσεις συνεργασίας. Το Tyrol είναι μια περιοχή με πολύ τουρισμό, έχουμε διοργανώσει τρεις φορές τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ασχοληθήκαμε συχνά με τα ζητήματα των νέων μέσα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Tyrol ζουν 800.000 άνθρωποι. Είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται οικονομικά και οι βασικές πηγές εσόδων είναι η βιομηχανία, οι μικρές και μεσαίες βιοτεχνίες, η παροχή υπηρεσιών, αλλά και ο τουρισμός. Πέρα από αυτό υπάρχει και το ζήτημα της εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού γιατί για εμάς είναι πολύ σημαντική η ποιότητα και στην εκπαίδευση αλλά και στην παροχή του τουριστικού προϊόντος… Προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε την αεροπορική σύνδεση των δύο περιοχών».

Στη συνάντηση και την υπογραφή του Συμφώνου συνεργασίας συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος και ο Τομεάρχης Διαπεριφερειακών Συνεργασιών Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.