H τεχνολογία καλπάζει, αλλάζοντας τα πάντα, σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ομιλιών στο συνέδριο του Economist με θέμα την «Ψηφιακή Μεταμόρφωση».
Η εποχή του «ψηφιακού» ταξιδιώτη έχει ήδη ξεκινήσει. Ο τουρισμός που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια αλλάζει, ανέφερε στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist και στην ενότητα «Ο Τουρισμός στον ψηφιακό κόσμο», ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού, Γιώργος Τζιάλλας.
Το κατεξοχήν μέσο που χρησιμοποιούν πλέον οι τουρίστες κατά την αναζήτηση των ταξιδιωτικών πληροφοριών, είναι το κινητό. Οι υπόλοιποι πέντε παράγοντες, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Τζιάλλα, θα επηρεάζουν στο εξής τον τουρισμό, είναι: Η τεχνητή νοημοσύνη, το ΙοΤ, τα Big Data, η φήμη και η εικονική πραγματικότητα.
Ήδη, σε αγορές με ώριμους διαδικτυακά χρήστες, όπως η Αμερική, η Αυστραλία, η Βρετανία κ.λ.π, η χρήση των κινητών ξεπερνά ακόμα και τη χρήση των υπολογιστών. Σε αυτό το περιβάλλον οι ξενοδόχοι καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες ψηφιακές ανάγκες, πολλές φορές ακόμα και να τις προβλέψουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρο Βασιλικό, η ψηφιακή τεχνολογία έχει ανατρέψει τα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και συμπεριφοράς των καταναλωτών, δημιουργώντας ένα εντελώς καινούργιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, απαιτεί την ένταξη στο χάρτη όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα «μεγάλα δεδομένα» (big data).
Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, παγκοσμίως, οι απαιτήσεις των καταναλωτών εξελίσσονται τόσο γρήγορα, όσο και η ίδια η τεχνολογία κινητών μέσων. Στο άμεσο μέλλον, δεν θα υπάρχει δωμάτιο ξενοδοχείου που δεν θα διαθέτει έξυπνο προσωπικό βοηθό. Ήδη, η Alexa του Amazon και η Siri της Apple, που εκτελούν φωνητικές εντολές, έχουν αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν ήταν απαραίτητα τεχνολογικά ενημερωμένοι.
Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, υπάρχουν πλέον αρκετά επιτυχημένα παραδείγματα ξενοδοχείων, που διαφοροποιούνται, εφαρμόζοντας μαζική εξατομίκευση με σκοπό να εκπλήξουν και να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες τους.
Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, «ο μπάρμαν και ο ρεσεψιονίστ δεν θα εκλείψουν από τα ξενοδοχεία, καθώς οι μηχανές δεν θα μπορέσουν να τους υποκαταστήσουν πλήρως».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Κώστα Ντελέζου στο tanea.gr.