Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δημήτρης Πατριαρχέας, συναντήθηκαν με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού.
Οι δύο εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής χρονιάς και αναγνωρίζοντας ότι η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ, καθώς οι διεθνείς αφίξεις στο Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας μειώθηκαν κατά 15,91%, σε αντίθεση με το σύνολο των διεθνών αφίξεων στη χώρα οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,8%, για το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του 2023, σε σχέση με το 2022, ενώ η Πελοπόννησος συνεχίζει να κινείται στα επίπεδα του 2,5 – 3% των εθνικών τουριστικών εσόδων, συζήτησαν με την Υπουργό τα παρακάτω θέματα:
Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων για την ενίσχυση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με πολιτικές οι οποίες θα έχουν άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Τη συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού στο πλαίσιο διαχείρισης του προγράμματος DMMO του Ταμείου Ανάκαμψης 16931, είναι καθοριστική προκειμένου να ενταχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο cluster των προορισμών, γεγονός το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική υλοποίηση πολιτικών προβολής της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου γενικότερα.
Την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου με partner την Περιφέρεια Πελοποννήσου (σε συνεργασία με αντίστοιχες Ενώσεις των φορέων), προκειμένου να υλοποιηθούν ολοκληρωμένα διασυνοριακά προγράμματα για την προϊοντική ανάπτυξη των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
Την εφαρμογή πολιτικών με τη στήριξη του Υπουργείου για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας με τη συνεργασία αναγνωρισμένων φορέων (UNESCO, ATTA).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νομό Μεσσηνίας, στον οποίο αναπτύσσεται ώριμη αγορά συναφών ιατρικών υπηρεσιών με πρότυπα διαγνωστικά κέντρα και μονάδες αποκατάστασης και αιμοκάθαρσης, με βάση τα στοιχεία που προσκόμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του City Hospital Καλαμάτας, Γιάννης Τασσιόπουλος.
Η κα Κεφαλογιάννη αναγνώρισε την ανάγκη για ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής, ως ενός τόπου ο οποίος έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία και εξέφρασε την πρόθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.