Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη πραγματοποίησε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιθάκη και στην Κεφαλλονιά στις 23, 24, 25 και 26 Απριλίου.
Προηγήθηκε η επίσκεψη της Υφυπουργού την 23η και 24η Απριλίου στο νησί της Κεφαλλονιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Υφυπουργός την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της, συνάντησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, Δημήτριο.
Κατά τη σύντομη συνάντησή τους ανταλλάχθηκαν απόψεις σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και ιδίως η ελληνική περιφέρεια.
Το Σάββατο η Υφυπουργός μαζί με το Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Παναγή Καππάτο, πραγματοποίησε αναλυτική σύσκεψη με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες όπως επίσης και τους δημάρχους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.
Παρουσιάστηκε η στρατηγική προώθησης του τόπου, αλλά και ανάδειξης και αποτελεσματικής αξιοποίησης των πολλαπλών δυνατοτήτων του, τόσο σε περιφερειακό όσο και δημοτικό επίπεδο, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών, ιδίως μετά και το πέρασμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας ΙΑΝΟΣ.
Δόθηκε έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος του νησιού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και την ανάγκη εξειδικευμένων σεμιναρίων επιμόρφωσης για τους εργαζομένους, αλλά και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες της αγοράς και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Η Υφυπουργός ενημέρωσε για το πρόγραμμα επιμόρφωσης 20.000 ανέργων και εποχικά εργαζομένων που πρόσφατα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, του ορεινού τουρισμού, των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, του ιαματικού τουρισμού, του περιπατητικού, του θαλάσσιου τουρισμού, καταδυτικά πάρκα κ.ά.
Ακολούθησε δε, συζήτηση και με τους τοπικούς τουριστικούς φορείς και το Επιμελητήριο. Εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού, αναλύθηκε η εθνική στρατηγική για την προσέλκυση και ασφαλή υποδοχή ταξιδιωτών από το εξωτερικό, αναδείχθηκαν πιθανά προβλήματα και συζητήθηκαν στοχευμένες προτάσεις βελτίωσης.
Δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στα σεμινάρια για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στα προγράμματα στήριξης της οικονομίας από την πανδημία, στη διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΙΑΝΟ καθώς και στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης της στοχευμένης διαφήμισης της περιοχής των Ιονίων Νήσων με θεματικές εβδομάδες (π.χ. γαστρονομία και φύση, μονοπάτια).
Ιδιαίτερα μνεία έγινε στα θέματα των υποδομών του νησιού.
Κατά την παραμονή της στο νησί, η Υφυπουργός και ο Βουλευτής επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, τοπικό τυροκομείο, ενόψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας για θεσμοθέτηση σήματος επισκέψιμων τυροκομείων, αλλά και τον τοπικό συνεταιρισμό παραγωγών Ρομπόλας (300 παραγωγοί), Σύνδεσμο Οινοποιών Κεφαλονιάς (ΣΟΚ), με μέλη του οποίου αντάλλαξε χρήσιμες απόψεις και ιδέες για την προώθηση και ανάδειξη του ελληνικού οινοτουρισμού και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου ως προς τα επισκέψιμα οινοποιεία και την ψηφιακή προβολή αυτών σε εξειδικευμένη πλατφόρμα.
Την Κυριακή 25 Απριλίου μετέβη στο νησί της Ιθάκης, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου του νησιού, Διονύση Στανίτσα.
Στο Δημαρχείο της Ιθάκης είχε συνάντηση με το Δήμαρχο, τον Έπαρχο Ιθάκης και λοιπούς εκπροσώπους του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας συνοδευόμενη από το Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης, την Περιφερειάρχη, καθώς και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες.
Η Υφυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς για ζητήματα αμέσου προτεραιότητας του νησιού, ειδικά σε σχέση με την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ, τις ανάγκες σε έργα υποδομής, την επιτυχή πορεία των εμβολιασμών, αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την τουριστική ανάδειξη και προβολή του νησιού.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση με εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κλάδου της Ιθάκης στο χώρο εκδηλώσεων του νησιού, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν ιδιαίτερα ζητήματα του νησιού και κατατέθηκαν προτάσεις για τη γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού, αλλά και την προώθηση της Ιθάκης ως τουριστικού προορισμού.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα υποδομών και πρόσβασης, αλλά και σε πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό με έμφαση στις ειδικές μορφές, όπως στην ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού με τη χάραξη μονοπατιών και την ψηφιακή αποτύπωσή τους, τον καταδυτικό και θρησκευτικό τουρισμό, την διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων και τοπικών φεστιβάλ αλλά και την επικείμενη δημιουργία του Οδυσσειακού Κέντρου Δήμου Ιθάκης.
Ακολούθως, η Υφυπουργός μαζί με το Δήμαρχο της Ιθάκης και συνοδευόμενη από τον Βουλευτή επισκέφθηκαν τη μονή των Καθαρών και τα χωριά της βορείου Ιθάκης, περιοχές οι οποίες επλήγησαν βαριά στο πέρασμα του ΙΑΝΟΥ.
Κατά την περιήγησή τους εκεί, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις τοπικές αρχές αλλά και τους κατοίκους τους. Εκφράστηκε ικανοποίηση ως προς τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε στο σύνολό της η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε το πρωτοφανές φαινόμενο, τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και συζητήθηκαν ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης κυρίως στο κομμάτι της πρόσβασης.
Πριν την αναχώρησή της για την Αθήνα, επισκέφθηκαν το εμβολιαστικό κέντρο στο Βαθύ όπου ταχύτατα προχωρά ο εμβολιασμός όλων των κατοίκων και αναμένεται να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αρχές Ιουνίου.
Κατά την περιήγησή τους στο γραφικό Βαθύ της Ιθάκης, η Υφυπουργός συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες του νησιού.
Η προσμονή για το άνοιγμα του τουρισμού, η ικανοποίηση για την ταχύτητα στους εμβολιασμούς και η θετική αποτίμηση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης καθώς και την επούλωση των πληγών του Ιανού ήταν κοινός τόπος όλων.