Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Συμβούλιο της Επικρατείας: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Αρετσούς

Με την αριθμ. 567/2022 απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας της Καλαμαριάς (Αρετσού) στη Θεσσαλονίκη.

Το ΣτΕ έκανε αποδεκτή την αίτηση του δήμου Καλαμαριάς να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, κρίνοντας ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Από το Δήμο Καλαμαριάς εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει κάθε λόγο να δηλώνει δικαιωμένος, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που ακυρώνει τη διαδικασία διαγωνισμού για τη μαρίνα της Αρετσούς. Ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης μιλώντας στους δημοσιογράφος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσης.

«Με μεγάλη χαρά πήραμε στα χέρια μας την απόφαση του ΣτΕ. Είναι πρωτοποριακή δεν έχει ξαναβγεί τέτοια απόφαση από το ΣτΕ για αντίστοιχη διαδικασία του ΤΑΪΠΕΔ. Αυτό που φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό, από πλευράς του ανώτατου δικαστηρίου, είναι ότι η μαρίνα της Αρετσούς είναι ένας χώρος, που ναι μεν πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά από κει και πέρα ως διαδικασία θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και μετά να γίνει η όποια διαγωνιστική διαδικασία. Με αυτήν την απόφαση παγώνει ο διαγωνισμός, ακυρώνεται η όλη διαδικασία και είναι μία μεγάλη ευκαιρία από μεριάς ΤΑΪΠΕΔ και Υπερταμείου, να αναδιαμορφώσουν άποψη αυτή τη φορά κι έναν διαγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη την άποψη του Δήμου, η οποία έτσι κι αλλιώς σε προφορικό επίπεδο είχε γίνει αποδεκτή».

Ο κ. Δαρδαμανέλης ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Καλαμαριάς επιθυμεί την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς, ωστόσο θα πρέπει να υιοθετηθούν οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, μετά και από σχετική απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δήμου.

«Είχαμε δύο βασικά προαπαιτούμενα, αφενός μεν να παραχωρηθεί η πλαζ της Αρετσούς στο Δήμο Καλαμαριάς από την ΕΤΑΔ. Αυτό έχει ξεκινήσει ως διαδικασία έχει γίνει μία πρόταση της ΕΤΑΔ, η οποία βέβαια έχει καταψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει ένα δεύτερο προαπαιτούμενο, η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου, ένα έργο το οποίο περιμένουμε εντός του Απριλίου να εγκριθεί η χρηματοδότησή του μέσα από το τομεακό πρόγραμμα αλιείας. Και το βασικότερο αίτημά μας έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή την επένδυση, την αξιοποίηση της μαρίνας, που δεν είναι άλλο από το συντελεστή δόμησης και τις χρήσεις γης που προβλέπονται. Ως Καλαμαριά δεν έχουμε ανάγκη από ακόμη μία γειτονιά. Αυτό που μας λείπει είναι η αναψυχή και ο τουρισμός κι αυτό πρέπει να προωθήσουμε. Γι’ αυτό κάναμε τη συγκεκριμένη πρόταση και γι’ αυτό έτυχε της αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου», κατέληξε ο κ. Δαρδαμανέλης.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media