Κυριακή 26 Μαϊου 2019

Στόχος το αεροδρόμιο της Αθήνας να διακινεί 50 εκατ. επιβάτες έως το 2046

 

Τον υπερδιπλασιασμό της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας, προβλέπει η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), καθώς σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που έγιναν το αεροδρόμιο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως το 2046 να μπορεί να εξυπηρετεί 50 εκατ. επιβάτες κάθε χρόνο.

Αυτή η επιβατική κίνηση είναι υπερδιπλάσια της σημερινής, καθώς το 2017 εξυπηρετήθηκαν 21,7 εκατ. επιβάτες, ενώ φέτος η κίνηση εμφανίζεται αυξημένη κατά 10% το πρώτο οκτάμηνο. Έτσι, εκτιμάται ότι θα διακινηθούν περίπου 24 εκατ. επιβάτες το 2018, που σημαίνει ότι το αεροδρόμιο πλησιάζει το όριο του 90% της χωρητικότητας του, που είναι 26 εκατ. επιβάτες και θα πρέπει να δρομολογηθούν επενδύσεις που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα του.

Στελέχη του ΔΑΑ που γνωρίζουν καλά το θέμα αναφέρονται σε επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, προκειμένου να υποδεχθεί την προβλεπόμενη κίνηση. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να επείγει είναι η δημιουργία νέου τερματικού σταθμού που θα αυξήσει τη χωρητικότητα σε περισσότερο από 30 εκατ. επιβάτες κατ’ έτος. Ο νέος τερματικός σταθμός αναμένεται να κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ και να καλύψει τις πιεστικές ανάγκες σε υποδομές υποδοχής επιβατών που παρατηρούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Μανδραβέλη στο kathimerini.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας