Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Στο Βασίλειο της Αβεβαιότητας

Όλοι παρακολουθούμε καθηλωμένοι στο σπίτι μας τον «αόρατο εχθρό» αποδεικνύοντας μας με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Έχοντας το προνόμιο να υπηρετώ τον κλάδο της Φιλοξενίας τα τελευταία 13 χρόνια αισθάνομαι τυχερός για το δίκτυο των συναδέλφων που γνωρίζω εκτός Ελλάδας και πολλά από τα δικά τους μηνύματα προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19.

Όλοι ψάχνουμε απαντήσεις σχετικά με το ποια θα είναι η πιο πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων στον Τουρισμό και ποιο θα είναι το μέγεθος της επίδρασης που θα έχει στη χώρα μας, στις επιχειρήσεις μας, στους ανθρώπους μας.

RevitUp – Digital & Revenue Management

Ξέρει όμως κανείς την απάντηση στο πόσο θα ταλαιπωρήσει η πανδημία την Ελλάδα για να ξαναμπούμε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη που θα φτιαχτεί στην μετά την πανδημία εποχή;

Ξέρει κανείς τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης που μόλις ξεκίνησε στην παγκόσμια οικονομία;

Ξέρει κανείς ποιες θα είναι οι χώρες που θα έχουν τις λιγότερες απώλειες στα θεμελιώδη οικονομικά τους μεγέθη και θα είναι οι μελλοντικοί τροφοδότες του Τουρισμού στην Ελλάδα;

Ξέρει κανείς ποιοι από τους κολοσσούς των αερομεταφορών ή ποιοι από τους παραδοσιακούς tour operators, ακόμη και ποιοι από τους OTA’s ή ποιες μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες θα «σταθούν στα πόδια τους» μετά την κρίση και τι στρατηγική θα ακολουθήσουν;

Μπορεί κανείς να προβλέψει ποιοι από τους οικονομικούς γίγαντες θα επιζήσουν, ποιους θα περισώσουν οι κρατικές κυβερνήσεις και αν η ύφεση θα πλήξει περισσότερο την Ευρώπη, την Αμερική ή την Ασία;

Κανείς δεν ξέρει είναι η απάντηση και γι’ αυτό βασιλεύει η αβεβαιότητα.

Η κρίση, νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Θα αναδείξει ηγέτες και ευκαιρίες, αλλά και θα δοκιμάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε επαγγελματικό επίπεδο, πολλούς δε και σε προσωπικό.

Θα φέρει με βεβαιότητα πολλές αλλαγές και στον τρόπο που θα δουλεύουμε, αλλά και στον τρόπο που θα ζούμε. Αλλαγές που κανείς σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει.

Περιμένοντας την ίαση με αισιοδοξία και με την ελπίδα ότι δεν θα παρερμηνευτεί το μήνυμά μου, σε όσους έχουν μάθει να μάχονται κι έχουν πίστη, θα υπενθυμίσω ένα απόφθεγμα του Πέρση φιλοσόφου Al Ghazali: «Αυτό που πραγματικά σου ανήκει είναι ότι δεν θα χαθεί μετά από ένα ναυάγιο» (You possess only whatever will not be lost in a shipwreck).


Ο Νίκος Γκιόκας είναι Business Development Manager της www.revitup.direct

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media