Οριστικοποιήθηκε η κατανομή των 320 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στην προώθηση και ενίσχυση θεματικών μορφών τουρισμού της χώρας, τη διαχείριση προορισμών, την αναβάθμιση τουριστικών λιμένων και την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε παραλίες.
Ορεινός Τουρισμός
Για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν στον Ορεινό Τουρισμό θα διατεθεί το ποσό των 56,57 εκατ. ευρώ.
Με την περαιτέρω ανάπτυξη των εγκαταστάσεων ορεινού και χειμερινού τουρισμού (χιονοδρομικά κέντρα) και τον παράλληλο εκσυγχρονισμό της κείμενης νομοθεσίας ανέγερσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των σχετικών υποδομών εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης της απασχόλησης.
Στόχος είναι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για χειμερινές και ορεινές δραστηριότητες σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές.
Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων υψηλού επιπέδου που θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και θα συμβάλουν στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Το έργο περιλαμβάνει:
– Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων. Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης ύψους 53,77 εκατ.
– Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ορειβατικών καταφυγίων. Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης ύψους 1.240.000 ευρώ έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 20 ενισχύσεων.
– Υποδομές μονοπατιών. Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης ύψους 1,26 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 13 ενισχύσεων.
– Δημιουργία πλατφόρμας για τον ορεινό τουρισμό, η οποία θα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των ορειβατικών μονοπατιών.
Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών
Για τη δράση τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών θα διατεθεί το ποσό των 28,46 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 15 εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού προς ανακαίνιση και αναβάθμιση και 15 νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.
Η δράση εντάσσεται στα έργα τουριστικής ανάπτυξης που στοχεύουν στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την παράταση της τουριστικής περιόδου.
Στηρίζεται στην αξιοποίηση των ιαματικών πόρων και πηγών της χώρας, με τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.
Αγροτουρισμός και Γαστρονομία
Για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν τον Αγροτουρισμό και τη Γαστρονομία θα διατεθεί το ποσό των 17,18 εκατ. ευρώ.
Ο βασικός στόχος του παρόντος Έργου είναι η ανάπτυξη ενός Δικτύου (Συστήματος Διασύνδεσης) Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού (Agri – Food, Gastronomy and Tourism Interconnection System – AGTIS) που θα λειτουργεί ως θεματικός DMO της χώρας για τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό.
Παραγόμενο αποτέλεσμα του AGTIS θα είναι η αποτύπωση των υφιστάμενων παρεχόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. αγροτουριστικές μονάδες, επισκέψιμα οινοποιεία, ελαιοτριβεία, επιχειρήσεις εστίασης), εμπειριών γαστρονομικού περιεχομένου (π.χ. διοργάνωση θεματικών διαδρομών, τοπικών διαδραστικών workshops, επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και κρασιού, κ.λπ.) και η απεικόνιση των ανωτέρω ψηφιακά μέσω δημιουργίας πλατφόρμας με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη, για την προώθηση των συμμετεχόντων στο δίκτυο με απώτερο στόχο την αύξηση του brand awareness της χώρας ως γαστρονομικού προορισμού.
Καταδυτικός και υποβρύχιος Τουρισμός
Για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν τον καταδυτικό τουρισμό θα διατεθεί το ποσό των 22,05 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 50 ενισχύσεων χρηματοδότησης μελετών και επενδυτικών σχεδίων ή και δημιουργίας υποδομών και προμήθειας εξοπλισμού για τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων καταδυτικών πάρκων.
Η προώθηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος μέσω της δημιουργίας και αναβάθμισης καταδυτικών/υποθαλάσσιων πάρκων δεν αποσκοπεί μόνο στο επιχειρηματικό κέρδος, καθώς τα καταδυτικά πάρκα παρουσιάζουν ήπια κερδοφορία, αλλά στην προστασία και ανάδειξη του υποβρύχιου περιβάλλοντος, στην τοπική οικονομία και απασχόληση, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (φυσικών και πολιτιστικών) που διαθέτει η χώρα, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και στην προσθήκη μίας νέας δραστηριότητας στο ελληνικό τουριστικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που ενδείκνυται για όλο το χρόνο.
Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων
Ο προϋπολογισμός για την αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων ξεπερνά τα 161 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, αφορά την αναβάθμιση υποδομών υφιστάμενων τουριστικών λιμένων και συγκεκριμένα την υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών όπως ενδεικτικά σταθμοί φόρτισης, γλίστρες, προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, κατασκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης θέσεων στάθμευσης για επισκέπτες, κατασκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης ελλιμενισμού σκαφών, κατασκευή κτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς.
Ο αριθμός των μαρινών που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν ανέρχεται σε 50.
Προσβάσιμες παραλίες
Για την δράση προσβάσιμες παραλίες θα διατεθεί το ποσό των 17,21 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 250 ενισχύσεων.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες στον προορισμό.
Διαχείριση προορισμών
Για τη Διαχείριση προορισμών θα διατεθεί το ποσό των 18,54 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 10 πιλοτικών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και αντίστοιχα 10 Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Το εν λόγω έργο για τη Διαχείριση Προορισμών βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της Πράσινης Ανάπτυξης και αφορά στη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης και λειτουργίας τοπικών/περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Διαβάστε περισσότερα στο: www.travel.gr