Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Στη Σκιάθο το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών 26 – 30 Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Σκιάθου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (WTN), συμφώνησαν να διοργανώσουν από κοινού το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών στην Ελλάδα από τις 26 – 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πεζοπορικών ταξιδιών και εργαστηρίων από τις 18 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτώβρη 2022.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ του Δήμου Σκιάθου, του Υπουργείου Τουρισμού και της Οργανωτικής Επιτροπής του WTC.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη Σκιάθο και για την Ελλάδα η φιλοξενία του Συνεδρίου του 2022 του μεγαλύτερου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τα μονοπάτια που διοργανώνεται από το Διεθνή Οργανισμό World Trails Network – WTN, με έδρα τη Γενεύη. Είναι πολύ σημαντική η συνεχής επένδυση στα μονοπάτια του νησιού και η επισήμανση της αξίας τους όσον αφορά τη σύνδεση των τουριστών, αλλά και των ντόπιων με τον πολιτισμό, την άθληση και το περιβάλλον. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του WTN Galeo Saintz όπως και τους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Ένωση Ξενοδόχων για τη σημαντική υποστήριξη και τη συνεργασία», δήλωσε ο Θοδωρής Τζούμας, Δήμαρχος Σκιάθου.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συγκέντρωση επαγγελματιών και οπαδών των μονοπατιών στον κόσμο.

Συγκεντρώνει αρχηγούς κυβερνητικών οργανώσεων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων και της πανεπιστημιακής κοινότητας ώστε να συνεργαστούν, να μοιραστούν, να γιορτάσουν και να καθορίσουν τις στρατηγικές βέλτιστης πρακτικής για μερικούς από πιο σημαντικούς παγκόσμιους τομείς όπως τον τουρισμό, το lifestyle και του υπαίθρου.

«Είμαστε απόλυτα ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι η Σκιάθος θα διοργανώσει το επερχόμενο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών. Η Σκιάθος, όπως πολλοί προορισμοί ανά τον κόσμο, έχει αντιληφθεί την αξία των μονοπατιών της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Πέρσι, η Σκιάθος συνεργάστηκε με την Paths of Greece, ένα μέλος του WTC, για να εκσυγχρονίσει τη σήμανση και την υποδομή των μονοπατιών της, αλλά και για να δημιουργήσει την πρώτη προσβάσιμη πεζοπορική διαδρομή για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους δράσεις βρίσκονται στην καρδιά του τι σημαίνει οι κοινότητες να νοιάζονται για τα μονοπάτια τους και να εξασφαλίζουν ότι τα μονοπάτια θα εξακολουθήσουν να ωφελούν τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Galeo Saintz, Πρόεδρος του World Trails Network.

«Ο πολύ σημαντικός ρόλος των μονοπατιών για τις κοινότητές μας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει γίνει σαφέστατος», συνέχισε ο κ. Saintz.

«Τα λοκντάουν λόγω κορονοϊού επισήμαναν το πώς τα μονοπάτια δίνουν στους ανθρώπους πρόσβαση στη φύση, προς όφελος της συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα του συνεδρίου στοχεύει να επικεντρωθεί στο να φέρει τα μονοπάτια στο μέλλον και στο να εδραιώσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν στον τουρισμό περιπέτειας, στην κινητικότητα, στις αγροτικές οικονομίες, στα σπορ και στην αναψυχή ανοιχτού χώρου και στο γιατί χρειαζόμαστε τα μονοπάτια και γιατί τα μονοπάτια χρειάζονται εμάς. Με το Συνέδριο να πραγματοποιείται σε ένα νησί, οι Εναρκτήριες Συνεδρίες θα επικεντρωθούν στα μονοπάτια και στα νησιά και έτσι ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε συμμετέχοντες από διάσημους προορισμούς μονοπατιών όπως το νησί Τζέτζου, την Ισλανδία, τη Ρεϋνιόν, την Καραϊβική, τη Μαγιόρκα, τη Μαδέιρα, την Ταϊβάν και την Κορσική μεταξύ άλλων».

«Η σημερινή ανακοίνωση ενισχύει τη δέσμευση του Δήμου Σκιάθου να επενδύσει στην προστασία και στη βελτίωση των μονοπατιών που προσφέρει στον παγκόσμιο ταξιδιώτη», δήλωσε ο Θοδωρής Τζούμας, Δήμαρχος Σκιάθου. «Μέσα από το χτίσιμο ισχυρών δεσμών με το World Trail Network και το Συνέδριο θα διασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία των μεγαλύτερων παγκόσμιων μονοπατιών και στην Ελλάδα, ώστε να μοιραστούμε γνώσεις, να μάθουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες».

Να σημειωθεί ότι η Σκιάθος έχει ένα δίκτυο παλιών μονοπατιών 100 χλμ. απλωμένο στο όλο το νησί περνώντας μέσα από ρεματιές παραμυθένιες, από ρυάκια και καταρράκτες και σειρές πλατάνων, άλλα και από μοναστήρια, βυζαντινά μνημεία και ξωκλήσια καταλήγοντας σε ρόδινα ακρογιάλια.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει να μάθει πολλά από τη συνεχή επένδυση του Δήμου Σκιάθου στην προσβασιμότητα, την ασφάλεια, την προστασία και την ποιότητα των μονοπατιών του νησιού.