Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Σταύρος Μήτσης: Eυγένεια και καλή φυσική κατάσταση τα δύο χαρακτηριστικά του «καλού» ξενοδοχοϋπαλλήλου

 

 

Ο Σταύρος Μήτσης, ο επικεφαλής των MITSIS HOTELS, του μεγαλύτερου ξενοδοχειακού ομίλου της Ελλάδας, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κολλεγίου Αθηνών να μιλήσει στους μαθητές του, στην καθιερωμένη ετήσια Career Day.

Ο κ. Μήτσης τόνισε ότι η Ελλάδα, λόγω της θέσης της, της φυσικής ομορφιάς, της αρχαίας ιστορίας της και των αρχαιολογικών χώρων της, του κλίματος, του ήλιου και της θάλασσας, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους κατοίκους της Βόρειας Ευρώπης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο τουρισμός να μην “τελειώνει” και να δίνει μεγάλες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι τα παραπάνω από μόνα τους δεν φτάνουν για να εγγυηθούν την επιτυχία μιας τουριστικής επιχείρησης, καθώς αυτή εξαρτάται άμεσα από τις προφερόμενες παροχές και φυσικά την ποιότητά τους.

«Οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν χρήματα για διακοπές στον ήλιο. Το να έρθουν στη Μεσόγειο και στη δική μας περίπτωση στην Ελλάδα, είναι γι’ αυτούς μια απόδραση από τη συννεφιά. Για να σε διαλέξουν ξανά όμως, πρέπει πέρα από τα φυσικά κάλλη, να τους προσφέρεις και παροχές που θα τους ικανοποιήσουν» είπε χαρακτηριστικά και ξεφεύγοντας από το καθαρά ξενοδοχειακό κομμάτι μίλησε και για την ανάγκη βελτίωσης των παροχών που προσφέρει το ελληνικό κράτος, αναφέροντας:

«Αν σαν κράτος καταφέρουμε να αναπτύξουμε τομείς όπως η Υγεία, προβλέπω ότι τα επόμενα χρόνια πολλοί Ευρωπαίοι θα έρχονται στην Ελλάδα για να περάσουν τα συντάξιμα χρόνια τους, γιατί, πολύ απλά, το κλίμα είναι καλύτερο από την πατρίδα τους. Φτάνει να τους κάνουμε να νιώθουν ασφαλείς στο περιβάλλον μας για να το καταφέρουμε».

Για τον κ. Μήτση το μυστικό στη σωστή διεύθυνση ενός ξενοδοχείου είναι η καθημερινή τριβή με όλους τους τομείς. Έφερε, μάλιστα, σαν παράδειγμα τον εαυτό του: «Στα 25 μου ξεκίνησα σε ένα από τα ξενοδοχεία του πατέρα μου σαν βοηθός διευθυντή. Κάτι όμως δεν μου πήγαινε καλά. Σε 15 ημέρες είχα παραιτηθεί και πήγα στα πλυντήρια. Μέσα σε δύο χρόνια είχα περάσει από όλη την πυραμίδα του ξενοδοχείου και έτσι μπόρεσα και έμαθα τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και το πώς να προβλέπω πιθανά προβλήματα, αλλά και το πώς θα μπορώ να τα αντιμετωπίσω».

Σε ερώτηση για το φόρτο εργασίας και τον αντίκτυπο που έχει αυτός στην προσωπική του ζωή, τόνισε ότι η δουλειά δεν σταματάει ποτέ. «Ακόμη και την περίοδο που ένα ξενοδοχείο είναι κλειστό ο διευθυντής έχει δουλειά. Είναι αυτός που δίνει το ρυθμό. Που θα χρειαστεί να είναι εκεί για μια ανακαίνιση, για να στελεχώσει το δυναμικό της επόμενης σεζόν, για να κλείσει συμφωνίες με τους προμηθευτές, για να βρει ιδέες που θα ανανεώσουν το μενού και θα βελτιώσουν τις παροχές».

Παράλληλα, τόνισε ότι απαραίτητο εφόδιο για έναν καλό διευθυντή ξενοδοχείου είναι η γνώση των οικονομικών. «Το ξενοδοχείο είναι μια επιχείρηση. Παράγει έργο, βγάζει κέρδη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για όποιον το διευθύνει, να γνωρίζει οικονομικά. Θεωρώ ότι μετράει περισσότερο ένα πτυχίο στο συγκεκριμένο τομέα, το οποίο καλό θα ήταν να συνοδεύεται με ένα master εξειδίκευσης σε κάποιον τομέα του τουρισμού».

Κλείνοντας τόνισε ότι τα δύο χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει όποιος θέλει να ασχοληθεί με τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι η έμφυτη ευγένεια και η καλή φυσική κατάσταση, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο πολύωρο και απαιτητικό ωράριο εργασίας. «Τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις μέσα από τη δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: www.vradini.gr