Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Σημαντικά αναπτυξιακά έργα πολιτισμού στο Ρέθυμνο

Έργα ορόσημο για το Ρέθυμνο που θα αναβαθμίσουν την πολιτιστική του ταυτότητα και θα προσδώσουν στην πόλη νέα αναπτυξιακή δυναμική και προοπτική σηματοδοτούν οι προγραμματικές συμβάσεις πολιτιστικής ανάπτυξης συνολικού ύψους 4.000.000 ευρώ, που υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι προγραμματικές συμβάσεις αφορούν τη μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρεθύμνου, αλλά και για τις μελέτες αποκατάστασης των κτηρίων, του περιβάλλοντος χώρου και των τειχών του Φρουρίου Φορτέτζα στην Παλαιά Πόλη.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης «Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 2.922.256,15 ευρώ, έχει ως στόχο την ωρίμανση των μελετών για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της πόλης του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής.

Για την ανέγερση του Μουσείου σε οικόπεδο εμβαδού 5.912,14 τ.μ. σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου, έχει γίνει η αναγκαία τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής.

Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση αφορά στη «Μελέτη αποκατάστασης κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου της Φορτέτζας» και στη «Μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης των τειχών του Φρουρίου Φορτέτζα» συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης των κτηρίων (Κτήριο Πυροβολικού, Κτήριο Φυλακών του Ρέκτορα, Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, Επισκοπικό Μέγαρο, Συγκρότημα Βόρειας Πυλίδας – Τμήμα νότιου θόλου, Αποθήκες Βόρειας Πυλίδας – Τμήμα ΒΔ θόλου, Πυριτιδαποθήκες), καθώς και του εσωτερικού περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους πολυάριθμους επισκέπτες του φρουρίου.